Franska inrikesministern hotas av stämning för rasism
Franska inrikesministern, Brice Hortefeux, håller tal den 15 september, 2009. Oppositionspolitiker har krävt Hortefeuxs avgång efter att han videofilmats när han enligt kritikerna gjorde rasistiska uttalanden. (Foto:Patrick Kovarik / AFP / Getty Images)


Vad händer när en fransk inrikesminister videofilmats då han uppenbarligen gjort olämpliga kommentarer till en nordafrikan? Svaret är kalabalik i medierna där man kräver en formell ursäkt eller hans avgång.

Kalabaliken startade första veckan i september då Frankrikes inrikesminister Brice Hortefeux på ett politiskt möte presenterades för en ung sympatisör till UMP (president Sarkozys högerparti) och nordafrikansk muslim.

När den unge mannen presenterades för ministern som ”vår lilla arab,” fångade en filmande mobiltelefon Hortefeuxs svar: ”Vi behöver alltid en. Att ha en sådan som den här är OK, problem uppstår när de är många.”

Attackerad av politiska motståndare för sitt påstådda rasistiska uttalande slog Hortefeux tillbaka den 15 september i det franska parlamentet. Till Socialistpartiets (PS) företrädare, som begärde hans avgång, svarade han: ”Var är dina förklaringar när en bok kritiserar omfattande bedrägerier [i PS interna val]. Är inte bedrägeri emot etik? Etik handlar inte om mord genom pressen.”

”Jag har sagt att jag ångrar denna våldsamma, orättvisa och meningslösa polemik. Jag beklagar att en del personer kan ha skadats i sin tro på grund av en felaktig tolkning [av mina ord]”, sade Hortefeux den 14 september, efter att president Sarkozy kritiserat honom för att vara ”alltför nonchalant” i sitt beteende.

Brice Hortefeux hade redan tidigare blivit kritiserad för ett jämförbart tvetydigt uttalande. I januari 2009, då statssekreterare Fadela Amara anslöt sig till inrikesministeriet, uppgav Hortefeux att Amara var ”en landsman vilket inte nödvändigtvis är uppenbart.”

Efter att ha lyssnat till Hortefeux förklaringar sade Mohammed Moussaoui, ordförande i Frankrikes muslimska trosråd (CFCM), till Europa 1 radiostationen att de beklaganden som Hortefeux uttryckt var i grunden ”tillräckliga”. Förbundet mot rasism och antisemitism (LICRA) var av samma åsikt och sade att polemiken var nu över.

Detta är dock inte uppfattningen hos en annan antirasistisk förening, Rörelsen mot rasism och för människors vänskap (MRAP), som meddelade att man kommer att stämma inrikesministern.

”Dessa ord är djupt förnedrande och de attackerar det arabiska folkets värdighet”, sade en talesman hos MRAP till tidnignen Le Nouvel Observateur. Ministern ”har agerat till förmån för rasdiskriminering, vilket stärker rasistiskt tänkande, en straffbar gärning enligt lag.”

Regeringsföreträdare agerade snabbt för att försvara Hortefeux, liksom den unga nordafrikanska UMP-sympatisören själv. ”Hortefeux är en verklig humanist, gjuten av social katolicism. Han är inte alls som en rasist, sade invandrarminister Eric Besson till Europa 1 radiostationen.

UMP:s generalsekreterare Xavier Bertrand gick ännu längre genom att anklaga de vänsterorienterade partierna för att försöka skapa en skenmanöver för media vid en tidpunkt då en nyutkommen bok anklagar socialistpartiet att ha manipulerat sina interna val.

Medan inrikesministern sannolikt kommer att möta vissa konsekvenser för sina kommentarer kvarstår frågan om vilka standarder en så kallad ”högt uppsatt person i Frankrike” borde följa när de uttrycker åsikter eller försöker vara roliga.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22572/