Fransk journalist hotad i Kina
I Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex rankas Kina som land 176 av 180. Pressfrihetsindexet är ett referensverktyg som betygsätter länder efter sju kriterier, bland annat mediepluralism, självcensur, yttrande- och presslagstiftning liksom hot mot journalister. Nyligen hotades en fransk utrikesreporter till livet efter att ha skrivit en regimkritisk Kinaartikel för en fransk tidning. (Foto: Skärmdump)


Franska utrikesreportern Ursula Gauthier i Kina har blivit utsatt för dödshot och förtal, efter att ha skrivit om Pekings reaktion på attackerna i Paris.

Gauthiers artikel publicerades i tidningen L’Obs den 18 november. Där skriver hon bland annat om den kinesiska regeringens försök att rida på vågen av rädsla för islamistiska terrorister, för att legitimera sitt förtryck av det muslimska minoritetsfolket uighurerna i Xinjiang.

Den kinesiska regimens språkrör Global Times och People’s Daily svarade med att smutskasta henne, och anklaga henne för ”dubbelmoral”. Hon utsattes också för dödshot på flera webbsidor kopplade till den kinesiska militären. Där publicerades även Gauthiers adress och foto, rapporterar Reportrar utan gränser (RUG) som fördömer hatkampanjen.

— Myndigheterna är vanligtvis snabba med att censurera kommentarerna på kinesiska webbsidor, men den här gången lät de Gauthier vara måltavla för en våg av hat och aggressivitet för att stödja deras egen retorik, sade Benjamin Ismail, ordförande i RUG:s kontor för Asien- och Stillahavsfrågor i ett uttalande.

Gauthier kallades till det kinesiska utrikesministeriet, där några tjänstemän försökte få henne att erkänna att hennes artikel var felaktig i sak.

Enligt RUG har de kinesiska myndigheterna inte förnyat Gauthiers presslegitimation, vilket ses som ytterligare ett sätt att skrämma utländska journalister till tystnad.