Frankrike jagar misstänkta och varnar för nya terrordåd
Belgiska poliser vaktar under en operation i Brysselförorten Molenbeek, där flera av de misstänkta för terrorattackerna i Paris tidigare bodde. (JOHN THYS/AFP/Getty Images)


Jakten på terroristerna som ligger bakom fredagens terrordåd i Paris, där minst 129 människor dödades, är i full gång. Människojakten pågår i flera städer i Frankrike och andra länder, framförallt Belgien. Samtidigt bombar Frankrike med förnyad styrka Islamiska statens positioner i Syrien.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls säger att man misstänker att attentaten planerats och organiserats från Syrien. Den franska underrättelsetjänsten ska ha stoppat flera attacker sedan i somras och han varnade också för att fler attacker planeras i Frankrike och andra europeiska länder. Dessa kan ske ”inom några dagar eller några veckor”, skriver AFP.

Under natten har 150 räder genomförts i jakten på misstänkta islamistiska extremister. Enligt franska medier har tillslag gjorts i Toulouse, Grenoble, Parisförorten Bobingy, Lyon och Jeumont. Tre personer har gripits i Toulouse. Även i Grenoble rapporteras vapen ha beslagtagits och gripanden skett, skriver iTele. I Montreuil, en förort till Paris, hittades på söndagen en bil med automatvapen och ammunition vilket tyder på att fler inblandade är på fri fot.

Spåren leder till Belgien

Sju av terroristerna dog i samband med attackerna men polisen tror att fler var inblandade. Flera spår i jakten på attentatsmännen leder till Belgien, där sju personer har gripits. En av dem är Mohammed Andeslam, vars ena bror Brahim, dog när han sprängde sig själv i attacken mot konserthuset Bataclan. Den andra brodern, Salah Andeslam, 26, är på fri fot. Han betecknas som farlig och eftersöks internationellt, rapporterar BBC.

Salah satt i en bil med två andra män som stoppades nära den fransk- belgiska gränsen, men bilen släpptes efter id-kontroll. Belgisk polis hittade sedan bilen i Molenbeek, en förort till Bryssel som sägs vara ett tillhåll för jihadister, men då fanns han inte kvar.

Franskt stridsflyg bombar Islamiska staten

Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för attackerna,och Frankrike har sedan dess utlovat ett skoningslöst krig mot IS. På söndagen utförde franska stridsplan sina kraftigaste attacker hittills mot Islamiska statens starka fäste Raqqa.

I flera månader har Frankrike deltagit i de USA-ledda bombningarna mot IS-mål. I söndagens anfall, där bland annat tio stridsflygplan deltog, fälldes tjugo bomber mot ammunitionsförråd och träningsläger, säger franska försvarsdepartementet enligt Reuters.

Tyst minut klockan tolv idag

Frankrikes president Francois Hollande har utlyst tre dagars landssorg. Idag måndag, ska han hålla ett tal till nationalförsamlingens över- och underhus på slottet Versailles. Han vill också att undantagstillståndet förlängs till tre månader, rapporterar TT.

Klockan tolv idag har EU utlyst en tyst minut för att hedra offren för fredagens terroristattacker. Den svenska regeringen och regeringskansliet kommer att delta och även flagga på halv stång.