Fp vill stoppa krogkriminalitet


Restauranger och nattklubbar är lättillgängliga för allmänheten och hanterar stora mängder kontanter. Därför har de blivit en måltavla för kriminella nätverk. Folkpartiet vill nu skärpa lagen på området.

Nätverken har etablerat sig på flera håll i Sverige och trappar upp sin verksamhet. Det handlar om mc-gäng och andra kriminella gäng. Det har förekommit sprängattentat, beskjutningar och mordbrand. De använder utpressning, hotar vittnen, poliser och åklagare.

– Runt om i Sverige utpressas krögare, restauranger sätts i brand och vissa ställen har till och med tagits över av kriminella. Eftersom de organiserade gängen utgör ett hot mot rättsstaten måste vi i flera fall skärpa lagstiftningen, säger Cecilia Wigström, riksdagsledamot och rättspolitisk talesman (fp).

Folkpartiet har sammanställt en rapport om hur polisen kan vässa sina verktyg. I rapporten föreslås åtgärder för restaurangbranschen, även andra problem tas upp som i sig inte har med den organiserade brottsligheten att göra.

Svarta kassor och svart arbetskraft är utbrett i delar av restaurangbranschen och det drar till sig de organiserade ligorna. Folkpartiet anser därför att om vi vill bekämpa spridningen av organiserad brottslighet måste de svarta pengarna minska i branschen.

Ordningsvakter gör ett seriöst jobb men det finns osunda lojalitetsband som gör att vakterna vänder bort blicken och inte ingriper mot brott, skriver Folkpartiet i ett pressmeddelande. En del av dem är grovt kriminellt belastade och därför bör lagen i detta hänseende ses över.

– Vi vill ge kommunerna rätt att tvinga restauranger med serveringstillstånd att anlita auktoriserade bevakningsföretag. Likaså ska kommunen kunna ålägga krogen att inte låta samma vakt få tjänstgöra mer än en viss tid åt gången, exempelvis två veckor.

Rapporten heter Brottsplats: krogen. 17 punkter mot organiserad brottslighet, svarta pengar och vaktvåld i krogvärlden.