Fp-skandal i rätten
Förre partisekreteraren i folkpartiet, Johan Jakobsson står åtalad som medhjälpare för dataintrång tillsammans med fem andra åtalalade. (Foto: AFP/Claudio Bresciani)


Rättegången om folkpartiets dataintrångsskandal mot socialdemokraterna under valrörelsen är nu inledd i Stockholms tingsrätt. Sex personer är åtalade, bland andra förre fp-partisekreteraren Johan Jakobsson, som tidigare i dag nekade till brott.

SSU-ombudsmannen Niklas Sörman, som misstänks för dataintrång, berättade i rätten hur han nämnde lösenordet för sin vän Nicklas Lagerlöf, tidigare ordförande i Liberala ungdomsförbundet (LUF) Väst.

Sörman nämnde hur enkelt lösenord som s-partiombudsmannen använde sig av. Sörman förnekar att han visste att lösenordet gav tillträde till Sapnet, socialdemokraternas interna datanät.

-Till min stora förvåning så gick det att komma in på Sapnet, säger Sörman.

Johan Jakobsson nekar till brott. Också partiets presschef Niki Westerberg, misstänkt för anstiftan till dataintrång, nekar.

Per Jodenius, tidigare pressekreteraren i LUF, erkände utan omsvep att han loggat in på Sapnet. Han gjorde det sedan han fått koden av Nicklas Lagerlöf.

-Jag loggade in och konstaterade att det såg intressant ut. Jag scannade av sidan, hörde samma dag av mig till Niki Westerberg och berättade att jag loggat in på Sapnet. Jag sade att det fanns intressanta uppgifter på Sapnet och jag lovade att Niki skulle få ta del av uppgifterna om jag hittade något intressant, sade han.

Enligt Jodenius uppmanades han av henne att vara försiktig.

Per Jodenius berättade bland annat hur han på nytt loggade in på Sapnet och då hittade information om socialdemokraternas äldrevårdskampanj.

Efter ytterligare några inloggningar frågade Niki Westerberg honom om han hade någon ny information att lämna.

Han skickade senare en annan rapport till Niki Westerberg och totalt gav han henne ett tiotal dokument som han hittat på nätet.

Enligt Jodenius hade Niki Westerberg klart för sig hur han kom över informationen.

-Hon bad mig akta mig, vara försiktig och ta det lugnt. Hon måste ha förstått hur jag kom över uppgifterna, sade han.

Vid ett tillfälle delgav han även folkpartiets nuvarande partisekreterare Erik Ullenhag uppgifterna om äldrevårdskampanjen.

-Han frågade mig hur uppgifterna kommit till mig och jag svarade något flytande och då sade han att han kanske inte ville veta det. Nej, det är kanske bäst svarade jag, sade Jodenius.

Enligt Jodenius förstod inte Ullenhag varifrån informationen kom.

-Men han måste ha insett att det kommit fram på ett otillbörligt sätt, sade Per Jodenius.

Han erkände
att han loggat in sig ett 130-tal gånger på Sapnet och beklagade detta djupt.

-Jag togs med handen i syltburken. Det var korkat. Jag trodde inte att inloggningarna skulle vara så lätta att spåra, sade han.

Per Jodenius var samlad under hela förhöret men när han fick berätta om hur medierna jagat honom och hur hans familj drabbats kunde han inte hålla tårarna tillbaka.

Jakobsson är åtalad för ”anstiftan till anstiftan till dataintrång”. En gärning som inte är kriminaliserad i svensk lag, hävdade Samuelsson i rättssalen.

Advokaten Per E Samuelsson uppgav för journalister att åklagaren gett efter för det allmänna trycket och åtalat Johan Jakobsson.

-Hela rättegången är egentligen onödig, säger Samuelsson.

Enligt vice chefsåklagare Per Lindqvist uppmanade Jakobsson Per Jodenius att kontakta en journalist för att denne skulle gå in på Sapnet för att ta fram ofördelaktiga uppgifter om socialdemokraterna. Detta förnekas av Jakobsson. I stället pekade hans advokat på att Jakobsson agerat för att få slut på dataintrången.

Jakobsson har uppgett att han via Niki Westerberg den 15 mars 2006 fick veta att Per Jodenius sannolikt hade inloggningsuppgifter till Sapnet. Jakobsson kontaktade Jodenius och förbjöd honom att logga in fler gånger och sade till honom att radera användarnamn och lösenord.

För att styrka berättelsen pekade Jakobssons advokat på en e-post från Jodenius. I e-posten påstår LUF:s pressekreterare att lösenordet är raderat och att han inte ska använda sig av informationen på Sapnet.

-Nu kan vi konstatera att Jodenius gått bakom ryggen på Johan Jakobsson, sade advokaten.

Fakta: Folkpartiets dataintrång

2006:

3 september: Det blir känt att folkpartister haft inloggningsuppgifter till socialdemokraternas interna datanätverk Sapnet.

4 september: Per Jodenius, pressekreterare för Liberala ungdomsförbundet (LUF), erkänner att han loggat in på Sapnet. Han ska ha fått inloggningsuppgifterna av Nicklas Lagerlöf, ordförande i LUF Väst. Lagerlöf säger sig ha fått dem från SSU:aren Niklas Sörman.

5 september: Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson avgår när det blir känt att han fått reda på spionaget i mitten av mars. Presschefen Niki Westerberg tar time-out eftersom hon delgetts misstanke om brott. Hon misstänks för anstiftan till dataintrång.

8 september: Expressenreportern Niklas Svensson delges misstanke om brott. Han har tidigare erkänt att han haft tillgång till Sapnet.

26 september: Åklagaren bekräftar att Johan Jakobsson misstänks för anstiftan till anstiftan till dataintrång.

30 september: Åklagaren bekräftar att SSU-ombudsmannen Niklas Sörman misstänks för dataintrång.

28 november: Samtliga sex misstänkta åtalas vid Stockholms tingsrätt.

2007:

10-11 april: Rättegång hålls i Stockholms tingsrätt.