Fotomodeller spelar soldater när Kina firar världskrigets slut
En kvinnlig soldat från Folkets befrielsearmé deltar i ett träningspass på en militärbas i Peking den 22 augusti 2015, inför militärparaden den 3 september som anordnas på 70-årsdagen efter Kinas seger i andra världskriget. (Foto: ChinaFotoPress/Getty Bilder)


Medlemmarna av den kvinnliga hedersvakten som ska defilera förbi det gigantiska porträttet av ordförande Mao på Himmelska fridens torg i Peking, under Kinas stora parad på 70-årsdagen av andra världskrigets slut, är alla högväxta, unga, mycket vackra, och har alla samma byststorlek.

Men inte alla är riktiga soldater. Och brösten kanske inte heller är äkta i alla fall.


En 23-årig kinesisk modell, Men Jiahui (mitten), marscherar i en militärparad som övar i Peking den aug 5 2015. (Skärmdump/Sina)

En 23-årig kinesisk modell, Men Jiahui (mitten), marscherar i en militärparad som övar i Peking den aug 5 2015. (Skärmdump/Sina)

Den 23-åriga modellen Men Jiahui, från staden Dalian i nordöstra Kina, anmälde sig till hedersvakten eftersom hon ”respekterar” dem, enligt en rapport från den kinesiska webbportalen Sina den 25 augusti. Artikeln togs senare bort från webben.

På sitt eget Sina Weibo-konto sade Men, med examen från Peking Institute of Fashion Technology, att hon slutade på 11:e plats i en modelltävling som anordnades av statliga China Central Television, och lade upp bilder på sig själv där hon poserar med bilar. Sina Weibo är Kinas motsvarighet till Twitter.

Enligt Hongkong-tidningen South China Morning Post, var flera medlemmar av den kvinnliga hedersvakten ”före detta modeller”.


Kinesiska modellen Men Jiahui vid en bil. (Skärmdump/Sina Weibo)

Kinesiska modellen Men Jiahui vid en bil. (Skärmdump/Sina Weibo)

I den 51 medlemmar starka kvinnliga hedersvakten är medelåldern 20 år, alla är ungefär 178 cm långa, och nästan nio av tio av dem har högskoleexamen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Det har lett till ilska bland den kinesiska allmänheten, särskilt efter att Folkets befrielsearmé publicerat flera bilder av vaktstyrkan från deras repetitioner inför paraden – där de sminkade sig och ordnades i perfekta led genom att man mätte höjden på mössan med linjal.

”Är det här en militärparad eller en skönhetstävling”, skrev en kinesisk nätanvändare.

En annan frågade: ”Är det lämpligt att militären utnyttjar kvinnlig attraktionsförmåga?”


Toppen på deras mössor mättes med en linjal. (Skärmdump/Kina Military Online)

Toppen på deras mössor mättes med en linjal. (Skärmdump/Kina Military Online)

”Deras bröst är alla av samma storlek och pekar åt samma håll; hur mycket skumgummi använde de?”, skrev en nätanvändare och syftade på ett foto från Folkets befrielsearmé med kvinnliga byster i vita uniformer på rad.

Den 3 september, på årsdagen efter segern i andra världskriget, kommer Kinas parad att visa upp över 10 000 kinesiska soldater samt militär utrustning, såsom stridsflygplan, stridsvagnar och ballistiska missiler.

Statsöverhuvuden från 30 länder, däribland Ryssland, Pakistan och Sydkorea, kommer att närvara under paraden, medan 19 andra länder kommer att sända representanter.


Alla är högväxta, unga, mycket vackra, och alla har samma byststorlek. (Skärmdump/Kina Military Online)

Alla är högväxta, unga, mycket vackra, och alla har samma byststorlek. (Skärmdump/Kina Military Online)

Ledare från USA och dess västallierade kommer inte att delta, men förre brittiske premiärministern Tony Blair och tidigare tyske förbundskanslern Gerhard Schröder – som båda har haft lönsamma uppdrag som konsulter och föredragshållare med anknytning till Kina efter sina dagar vid makten – förväntas delta.

Analytiker har kritiserat den kinesiska regimen för dess storslagna firande av segern i andra världskriget eftersom det kinesiska kommunistpartiet spelade en liten roll i besegrandet av Japan.