Fortsatt boom på Hongkongs fastighetsmarknad
"The Arch" ett projekt med lyxlägenheter i Kowloondistriktet i Hongkong. Hongkongs fastighetsmarknad tros inte visa några tecken på avmattning enligt uppgifter från branschen nyligen. (Foto: Mike Clarke/AFP/Getty Images)


Hongkongs invånare får nu betala omkring motsvarande 8 miljoner kronor för en lägenhet som inte är större än en städskrubb, men priserna ser ut att öka ytterligare. Bloomberg rapporterar att bostadspriserna kommer att öka med ytterligare 15 procent under de kommande tolv månaderna enligt Nicole Wong, regionschef för fastighetsforskning på CLSA, Asiens ledande oberoende mäklar- och investeringsgrupp.

– Är det för dyrt med fastigheter i Hongkong? Definitivt. Det svider i plånboken, men de som fattar det förnuftiga beslutet att inte köpa, staffas för det eftersom priserna bara stiger så i slutänden gör de det mindre förnufitga och köper eftersom det trots allt gör mindre ont, sade Wong.

Enligt rapporter har Hongkongs fatighetspriser blåsts upp av rekordlåga räntor och ökande tillgång. Enligt Centaline Property Agency ökade Hongkongs bostadspriser med 11 procent i år och har stigit med 42 procent sedan 2009. I juli var fastighetsvärdet det högsta sedan 1997, där det genomsnittliga priset per kvadratmeter låg över 200 000 kr.

– Om man kallar det för en bubbla indikerar det att man tror den kommer spricka snart, men vi tror inte på det eftersom bristen på tillgång inte kommer förändras under de kommande 12-18 månaderna, sade Wong vidare till Bloomberg.

Hongkong har länge haft rykte av att ha den mest luxuösa bostadsmarknaden där lyxlägenheter byter ägare för fantasipriser. Köpare är både inhemska företagsmagnater och utländska investerare.

Sedan 1997, då Hongkong gick tillbaka till Kina, har det också dragit till sig köpare från fastlandet som är ivriga att få en bit av den fria företagsekonomin och säkra sin nyvunna rikedom i en säker investering. Enligt Centaline Land, som är ett stort företag inom fastighetssevice i Hongkong, har köpare från fastlandet utgjort 24,1 procent av deras affärer såhär långt i år, jämfört med 18,1 procent förra året och 11,2 procent 2008.

Under de senaste sex månaderna har värdet på transaktioner involverande lyxlägenheter värda 10 miljoner eller mer uppgått till hela 11,9 miljarder, enligt Centaline, rapporterade Global Times.

– De flesta fastlandskineser anser det som en bra investering till ett lågt pris eftersom Hongkongs fastighetsmarknad är kall i år, medan marknaden på fastlandet upplever en bubbla, sade Huang Wen-hsiung, VD för Centaline Land.

Samtidigt fortsätter utvecklare i Hongkong att betala grova pengar för mark, ivriga att få ut mer fastigheter på marknaden.

Förra veckan såldes en exklusiv plats för bostäder på den prestigefyllda Victoria Peak för över 10 miljarder, enligt AFP. Den ligger på 103 Mount Nicholson Road, som erbjuder ett panorama över Hongkongs världsberömda hamn, Victoria Harbour, och köptes av Nan Fung Group vid årets fjärde statliga markförsäljning.

Översatt från engelska:  http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40406/