I slutet av maj kommer den första receptsamlingen med samisk mat. Kokboken ges ut av sydsamiska kulturcentrumet Gaaltije.
-Syftet med boken är att göra renköttet mera känt på marknaden, säger Lars-Ove Jonsson, ansvarig utgivare.
Traditionellt består samisk mat mestadels av kött och fisk. Renköttet äts färskt, torkat och konserverat efter gamla tillagningsmetoder. I mån av tillgång används även bär och örter.
Matrecepten skiljer sig från område till område och mellan olika familjer, men mycket är ändå likt.
-De flesta av recepten är från området runt Funäsdalen. Receptsamlingen kommer att tryckas upp i en begränsad upplaga och blir tillgänglig i första hand i den här trakten, berättar Lars-Ove Jonsson.
Kokbokens författare Gudrun Thomasson har lång erfarenhet av matlagning och driver sedan 23 år en butik med catering i Sollentuna i Stockholm.
”Recepten i boken blir en blandning av traditionella och nya rätter. Renen är ett fantastiskt djur”, skriver Gudrun i ett nyhetsbrev.
Nu pågår arbetet för fullt med att färdigställa boken och den ska, som sagt, förhoppningsvis vara klar i slutet av maj.
-Det är ett stort intresse för ”kokskriften” avslutar Lars-Ove Jonsson.