loading
Inrikes

Första samiska kokboken på svenska publiceras snart

Anja Johansson

I slutet av maj kommer den första receptsamlingen med samisk mat. Kokboken ges ut av sydsamiska kulturcentrumet Gaaltije.

-Syftet med boken är att göra renköttet mera känt på marknaden, säger Lars-Ove Jonsson, ansvarig utgivare.

Traditionellt består samisk mat mestadels av kött och fisk. Renköttet äts färskt, torkat och konserverat efter gamla tillagningsmetoder. I mån av tillgång används även bär och örter.

Matrecepten skiljer sig från område till område och mellan olika familjer, men mycket är ändå likt.

-De flesta av recepten är från området runt Funäsdalen. Receptsamlingen kommer att tryckas upp i en begränsad upplaga och blir tillgänglig i första hand i den här trakten, berättar Lars-Ove Jonsson.

Kokbokens författare Gudrun Thomasson har lång erfarenhet av matlagning och driver sedan 23 år en butik med catering i Sollentuna i Stockholm.

”Recepten i boken blir en blandning av traditionella och nya rätter. Renen är ett fantastiskt djur”, skriver Gudrun i ett nyhetsbrev.

Nu pågår arbetet för fullt med att färdigställa boken och den ska, som sagt, förhoppningsvis vara klar i slutet av maj.

-Det är ett stort intresse för ”kokskriften” avslutar Lars-Ove Jonsson.

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Inrikes

Första samiska kokboken på svenska publiceras snart

Anja Johansson

I slutet av maj kommer den första receptsamlingen med samisk mat. Kokboken ges ut av sydsamiska kulturcentrumet Gaaltije.

-Syftet med boken är att göra renköttet mera känt på marknaden, säger Lars-Ove Jonsson, ansvarig utgivare.

Traditionellt består samisk mat mestadels av kött och fisk. Renköttet äts färskt, torkat och konserverat efter gamla tillagningsmetoder. I mån av tillgång används även bär och örter.

Matrecepten skiljer sig från område till område och mellan olika familjer, men mycket är ändå likt.

-De flesta av recepten är från området runt Funäsdalen. Receptsamlingen kommer att tryckas upp i en begränsad upplaga och blir tillgänglig i första hand i den här trakten, berättar Lars-Ove Jonsson.

Kokbokens författare Gudrun Thomasson har lång erfarenhet av matlagning och driver sedan 23 år en butik med catering i Sollentuna i Stockholm.

”Recepten i boken blir en blandning av traditionella och nya rätter. Renen är ett fantastiskt djur”, skriver Gudrun i ett nyhetsbrev.

Nu pågår arbetet för fullt med att färdigställa boken och den ska, som sagt, förhoppningsvis vara klar i slutet av maj.

-Det är ett stort intresse för ”kokskriften” avslutar Lars-Ove Jonsson.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024