Är du kaffeberoende? Det kan sitta i dina gener, visar forskning. Vissa tycks kunna hinka i sig stora mängder kaffe medan andra släcker kaffetörsten efter en eller två koppar.
Kaffe är näst efter vatten den mest populära drycken i Europa och USA. Forskare har upptäckt att människor som saknar en viss gen dricker mer kaffe än andra. Undersökningar gjordes i Italien och Holland och studien finns publicerad i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.

Kaffe direkt från bönorna, för finsmakaren.
Kaffekonsumtion har kopplats till hälsoproblem som förhöjt blodtryck, muskeldarrningar och uppkördhet i magen, medan andra studier påvisat flera hälsofördelar som stärkt korttidsminne, förhindrandet av utvecklingen av typ 2 diabetes samt lever– och struprörscancer.
Forskarna menar att det är genen PDSS2 som reducerar cellernas förmåga att metabolisera kaffe. Människor med den här genen dricker mindre kaffe eftersom de bryter ner koffein långsammare. Koffeinet stannar kvar längre tid i kroppen och de behöver därför inte dricka lika mycket kaffe för att uppnå samma uppiggande effekt. Enligt författaren till studien, Nicola Pirastu, ger detta oss en vink om varför olika människor reagerar olika på olika stimulantia.
Även om man funnit en koppling mellan genen PSDD2 och kaffetörst så behövs fler studier för att kunna förstå de biologiska mekanismer som förbinder de två, säger Pirastu.

Kaffe att ta med.