Försämrade mänskliga rättigheter i Kina
Människorättsadvokaten Gao Zhisheng är en av de kinesiska frihetsaktivister som Amnesty har på sin lista över gripna, fängslade eller saknade. (Foto: Mike Clarke/ AFP PHOTO)


Den nya årliga rapporten av Congressional Executive Commission on China (CECC) säger att mänskliga rättigheter i Kina försämrades under 2010.

”Vi är djupt oroade av vad den här årliga rapporten redogör, att situationen för mänskliga rättigheter i Kina det senaste året har försämrats”, skriver ordföranden och vice ordförande för CECC i ett uttalande.

CECC säger att det har blivit hårdare kontroll mot advokater och politiska aktivister, framför allt de som engagerar sig i områden som Tibet eller Xianjiang eller dissidenter som är politiskt aktiva via internet.

Fram till 10 oktober har CECC:s en databas för politiska fångar där man samlat information om över 5000 politiskt eller religiöst fängslade i Kina. Av dessa är över 1400 politiska och religiösa fångar som man fortfarande vet eller tror är häktade eller fängslade. Resterande fångar tror man kan ha frisläppts, avrättats, dött under fängelsevistelsen eller kort efter frisläppande eller lyckats fly.

Även Amnesty International säger att Peking har ökat sitt förtryck mot aktivister och människorättsadvokater, och att ett stort antal av dem har fängslats eller trakasserats.

Organisationen skriver på sin webbsida att människorättskampen har växt, ”men de som försöker rapportera om människorättskränkningar eller utmana den politiskt känsliga regeringspolitiken löper stor risk att utsättas för kränkningar”. Myndigheter använder ofta vaga ordbeskrivningar för att tysta ned eller fängsla fridfulla aktivister som till exempel, ”äventyra statssäkerheten”, ”omstörtande av makten” och ”separatism”.

På Amnestys webbsida finns en lista på några nuvarande kinesiska aktivister som är gripna, fängslade eller saknade. Dessa är demokratiaktivisten Liu Xianbin, människorättsadvokaten Gao Zhisheng, miljöaktivisten Tan Zuoren, Uigur-journalisten och webbredaktören Hairat Niyaz och tibetanske filmmakaren Dhondup Wangchen.

Även religiöst och andligt förtryck har ökat i Kina, enligt CECC:s rapport. Buddhister, muslimer och katoliker förföljs och trakasseras. Den andliga qigong-metoden Falun Gong förföljs också. ”Slå hårt”-kampanjen mot utövare av metoden har pågått sedan förföljelsen inleddes 1999. I maj i år under World Expo 2010 Shanghai greps 127 utövare och sattes i fängelseförvar. 26 av dem har fått fängelsestraff eller omskolning genom arbetsläger. Även advokater som företräder Falun Gong-utövare trakasseras och förföljs. Människorättsadvokaten Wang Yonghang fick ett sjuårigt fängelsestraff för att försvarat flera utövare.

Etniska minoritetsgrupper förföljs fortfarande brutalt av den kinesiska regimen framför allt uigurer i Xinjiang-området, mongoler i Inre Mongoliet och tibetaner i Tibet.

I rapporten nämns också det fortsatta problemet med och konsekvensen av tvångsaborter och -sterilisering, diskriminering mot migrantarbetare och förtryck och trakasserier mot personer som vill minska miljöförstöringen eller kräva en renare miljö samt mycket, mycket mer problem och olika förtryck som återfinns i dagens Kina.

Rapporten går att ladda ner på CECC:s webbsida (www.cecc.gov)