Förlängd häktning av sjökaptenen orsakar hämndaktioner från Kina
Kinesiska paramilitär polis marscherar framför den japanska ambassaden i Peking den 20 september. Kina har skjutit upp bilaterala samtal på hög nivå med Japan pga. incidenten i det omdiskuterade havsområdet och sagt att relationerna med Tokyo har "skadats allvarligt". (Foto: AFP/Liu Jin)


En kinesisk fisketrålare kolliderade med två japanska kustbevakningsfartyg utanför ögruppen Senkaku i Östkinesiska havet varvid 14 besättningsmän och kaptenen greps den 7 september.

På söndagen bestämde en japansk domstol att förlänga häktningen av den kinesiska fisketrålarens kapten fram till den 29 september, vilket har fått Kina att ställa in samtalen på toppnivå rörande området i Östkinesiska havet, enligt engelska Epoch Times (EET).

Både Kina och Japan hävdar suveränitet över öarna. Den omtvistade, obebodda ögruppen är rik på olja, gas och fisk. 

De 14 besättningsmännen släpptes efter påtryckningar från Kina, där man i förtäckta ordalag hotade Tokyo med uppmaningen att ta ”ett klokt politiskt beslut” om gripandet, enligt den engelska utgåvan av Epoch Times (EET). Peking hade vid det laget skjutit upp samtalen med Japan om det omtvistade området i Östkinesiska havet.

Situationen har nu gått så långt att Peking förra veckan flera gånger har kallat den japanske ambassadören i Kina till sig och upprepade gånger begärt att kaptenen skall släppas fri, med motivering att Japans kustbevakning olagligt gensköt båten.

Japan har hänvisat till att man kommer att behandla ärendet enligt landets lagar ”utan större väsen”, enligt EET.En demonstrant visar sin banderoll med texten: ”Kineserna kräver att Japan ovillkorligt släpper den kinesiske kaptenen” alltmedan polisen videofilmar honom framför Japans ambassad i Peking den 20 september. (Foto: AFP/Liu Jin)