Föremål i forntida kinesisk stad avslöjar unik teknologi
En arbetare ser ut över en utgrävningsplats. (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


I Lingjiatan, i länet Hanshan i Anhuiprovinsen i Kina, har arkeologer upptäckt en primitiv stambosättning, som beboddes för 5 000 år sedan. Storartad borrteknologi och delar av världens äldsta stenborrmaskin hittades på platsen. Arkeologiprofessor Zhang Jingguo sade att det fortfarande finns många mysterier i ruinerna i Lingjiatan som väntar på att bli upptäckta.

Lingjiatan-ruinerna är belägna i byn Lingjiatan, i Tongzha-distriktet i länet Hanshan i Anhuiprovinsen, och täcker en yta på omkring 1.5 miljoner kvadratmeter. Arkeologer säger att den  5 000 år gamla staden förmodligen var en blomstrande stad med välutvecklade byggnadsverk, djurhållning och hantverk. Innan ruinerna i Lingjiatan upptäcktes var stadsdelen Dantu i staden Rizhao i Shandongprovinsen den äldsta staden i Kina som erkänts av arkeologer. Denna stad byggdes för mer än 4 000 år sedan.

På hösten 1985 hittade en bybo i Lingjiatan vid namn Wan Chuancang jaderingar, stenyxor och stenmejslar när han grävde en grav till sin mor. Detta var början på upptäckten av dessa mycket betydelsefulla ruiner från yngre stenåldern.

Från 1987 till 2000 genomförde fyra arkeologer arkeologiska utgrävningar på platsen. De upptäckte mer än 1 200 bitar av värdefulla artefakter, däribland ett altare, 66 gravar, förädlad jade, stengods och keramik som daterades till yngre stenåldern. Bland upptäckterna fanns den tidigaste Jadedraken och den största stenskyffeln hittills i Kina.

Arkeologer tror att detta område för 5 000 år sedan var mycket välutvecklat, vilket stödjer teorin att sänkan vid sjön Chaohu var en viktig födelseplats för den kinesiska kulturen.

Bland katalogiserade förhistoriska ruiner har Lingjiatan de flesta bitarna av jade. Professor Zhang Jingguo och hans kollegor inspekterade dessa jadebitar med stereomikroskop för att undersöka teknologin för hantering av jade på den tiden. Med 50 gångers förstoring upptäckte de ett litet hål på baksidan av jadestatyn. Hålets diameter är endast 0,15 millimeter. Detta skulle ha krävt en borr med en diameter som var något större än ett hårstrå. Redan på den tiden, innan metall användes till redskap, nyttjade folket i Lingjiatan för 5 000 år sedan så pass avancerad teknologi.

Arkeologer hittade också en bit av en borr gjord i sten; den är bred i överdelen och smal i nedre delen med borr i båda ändarna. Borren är skruvformad vilket indikerar att folket i Lingjiatan kände till rotationskraften och centrifugalkraften. Deras kunskaper i fysik, matematik, geometri och mekanik tycks ha varit ganska utvecklade. Många framstående arkeologer är förvånade över hur avancerad stenborren var.

Arkeologer upptäckte också enorma stenreliker så stora som 10 meter i Lingjiatan; byggda mer än 1 000 år innan Stonehenge i Storbritannien. För fem tusen år sedan borde människorna i Lingjiatan bara ha kunnat använda sten och träverktyg; det är okänt hur de skar och transporterade så jättelika och tunga stenar.