Före sin tid med tidlöst tema
En staty av James Dean vid Griffith Observatory, Los Angeles där filmen spelades in våren 1955. (Foto: AFP/Gabriel Bouys)


 • Titel: Ung Rebell
 • Produktionsår: 1955
 • Produktionsland: USA
 • Originaltitel: Rebel Without a Cause
 • Regi: Nicholas Ray
 • Medverkande: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo m fl.
 • Trots att han endast hann medverka i ett fåtal filmer innan han dog, och just kanske för att han dog så ung, är James Dean (1931-1955) den evige ungdomsrebellen personifierad. Förutom att James Dean är strålande i rollen som Jim Stark, har regissör Ray skapat en film som kan användas som klassrumsexempel för hur man berättar en historia på film.

  Jim Stark har flyttat med sina föräldrar till en ny stad. Han är en arg ung man, som letar efter mening i tillvaron. Själva originaltiteln är lysande, då den både betyder att han är en rebell utan ståndpunkt, men även utan orsak. Han drabbar ganska snart samman med traktens ungdomar. Efter en uppgörelse mellan honom och gängets ledare, blir han vän med utbölingen ”Plato” (Mineo) och den vackra Judy (Wood).

  De tre bildar sedan, under en natt, en slags surrogatfamilj, med Jim och Judy som föräldrar och Plato som deras son. Den här filmen var, som alla riktigt bra klassiker, före sin tid. Förutom att den tar upp tonårsångest ur tonåringarnas perspektiv, utan att lägga skulden på dem, tar den även upp något, för den tiden, så tabubelagt som homosexualitet. För Plato är inte bara surrogatson; samtidigt är han kär i Jim. Allt detta har jag läst om när jag läste filmvetenskap, men Mineo har bekräftat sin karaktärs homosexualitet i intervjuer. Något han, för övrigt, tyckte gjorde filmen speciell för honom, då han själv var homosexuell.

  För ett par år sedan satt jag och tittade på ungdomsserien ”The O.C.” (Josh Schwartz, USA, 2003-2007). Det var det andra avsnittet i första säsongen, ”The Model Home”. Till min glädje upptäckte jag att avsnittet hade många likheter med den senare delen av ”Ung Rebell”. Så nästan femtio år efter den spelats in hade filmens berättelse, utan att ha ändrats särskilt mycket, samma aktualitet.

  Denna film har fått lite extra status på grund av de tre huvudrollsinnehavarnas tragiska öden. Filmen fick lite extra publicitet redan på sin tid, eftersom Dean dog i en bilolycka innan filmen ens haft premiär. Mineo mördades 1976 och Wood drunknade 1981. Det faktum att alla tre dog under våldsamma omständigheter ger filmen en nästan lite magisk karaktär, då dödsfallen återspeglar filmens kaotiska atmosfär.

  För den äldre generationen är detta en tidlös klassiker, som kan ses som milstolpe inom filmen, inte minst för ungdomsgenren. Men detta är även en film för den yngre generationen, då dess innehåll är minst lika aktuellt idag. För den innehåller samma teman som dagens mest populära ungdomsserier. Detta är, kort sagt, en film för alla.