Före detta dansare: ”Shen Yuns dansare visar den yttersta perfektionen”
Michael Ebert, tidigare tävlingsdansare inom pardans och latinamerikansk dans, såg Shen Yuns föreställning i Frankfurt. (Foto: Matthias Kehrein /Epoch Times)


Michael Ebert, som tidigare varit tävlingsdansare inom pardans och latinamerikansk dans, var mycket intresserad av att se Shen Yuns premiär i tyska Frankfurt på Jahrhunderthalle, lördag den 12 mars.

Michael Ebert började sin danskarriär vid 16 års ålder och fokuserade främst på tävlingsdans inom pardans. Denna typ av dans anses vara en sport, och har särskilda regler, strukturer och bedömningskriterier.

Hans danskarriär tog slut för ungefär ett år sedan, och han hade redan för cirka sju år sedan börjat arbeta i den finansiella tjänstesektorn. Ändå har hans intresse för dans aldrig avtagit.

Han var mycket intresserad av att Shen Yun presenterar klassisk kinesisk dans, som, enligt Shen Yuns hemsida, har en lång historia med tusentals år, och ”har blivit ett komplett danssystem omfattande traditionella estetiska principer, med sina unika dansrörelser, rytmer och inre mening… Vid sidan av balett är klassisk kinesisk dans ett av de mest omfattande danssystemen i världen”.

Med en erfaren dansares ögon, såg han att ”det finns många nyanser i Shen Yuns danser.”

– Skickligheten är enastående, och kräver mental träning, liksom psykologiska faktorer, sade han.

Han föreslog till sin vän i publiken att han skulle ”titta på enskilda dansare och kolla hur han eller hon interagerar med gruppen”.

Det som gjorde störst intryck på honom var att ”inspirationen i föreställningen strålar ut från gruppen och inte från enskilda artister”.

– Gruppen utstrålar större och mer känslor än om man bara tittar på enskilda dansare. När jag tittar på den enskilde, kan jag se var han eller hon är och vad som skulle vara hans eller hennes topp. Om man tittar på det från den synpunkten, visar Shen Yuns dansare den yttersta perfektionen, sade han.

Ebert anser att det är ”otänkbart att europeiska dansare skulle kunna nå den fulländning som Shen Yun dansare har uppnått”.

– [De] har min största respekt och beundran för vad de har åstadkommit, sade han.

– I verkligheten kan man inte uppnå den perfektion som dessa dansare har genom enbart träning. Man måste först ha den mentala bilden av vad man vill åstadkomma. Sedan jämföra det med vad man har kunnat uppnå så långt. När man kan göra det, kan man troligen nå samma nivå som Shen Yuns artister över tid, sade Ebert.

– Jag saknar ord för att beskriva vad jag tänker på. Den mentala träningen som sådana dansare genomgår måste pågå i timmar, och gå från A till Ö. Först då kan perfektion uppnås.

– För att åstadkomma det här måste man utveckla värderingar, öppenhet, sanningsenlighet och visdom. Först då kan man utvecklas fritt, tillade han.

Yiyuan Zhou och Heide B. Malhotra rapporterade.

Shen Yuns Europaturné 2016 pågår med föreställningar i Brygge 22-23 mars, Brno 26-27 mars. Kompaniet kommer till danska Århus 12 – 13 april.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Egyptens sista kung om Shen Yun: ”Så mycket skönhet”