Före detta bankanställda protesterade i Peking
Bankanställda protesterar i Pekings finanskvarter. (Foto: från ett ögonvittne)


Mellan fem hundra och tusen före detta bankanställda, som förlorade sina jobb efter tvångsförsäljningar av banker, protesterade framför Pekings internationella konferenscenter i Pekings finanskvarter den 26 oktober. En stor polisstyrka sändes till platsen för att skingra de protesterande.

Enligt ett ögonvittne som kallar sig själv Yang var de protesterande före detta anställda på fyra av Kinas största banker: Industrial and Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China, People’s Construction Bank of China och Bank of China

– Polis spärrade av området. Runt dussintalet polisbilar skickades till platsen. Polis förde bort några personer med tvång och satte dem i bussar. Sex bussar fylldes med demonstranter. De kördes antagligen till Majialou (ett ökänt häkte i Peking), sade Yang.

– De protesterande hävdar att bankerna sade upp dem på ett systematiskt och olagligt sätt. Deras krav handlar om mänskliga rättigheter och anställningsskydd, sade ett annat ögonvittne, Deng.

En del av de protesterande hade fått endast några tusen yuan i avgångsvederlag, hävdar Zhang Jiaping från den ickestatliga organisationen ”Rättsrörelsen”.

– Deras arbeten drogs in bara sådär. Hur ska de nu kunna överleva; det här är ett stort problem.


Några av de protesterande bortfördes i polisbuss. (Foto: från ett ögonvittne)

Några av de protesterande bortfördes i polisbuss. (Foto: från ett ögonvittne)

Att banker nu avskedar sina anställda på grund av tvångsförsäljningar har att göra med bubblan i Kinas bostadsmarknad och att bankerna har lättat på lånekraven, menar Zhang.

Liknande protester ägde rum i Peking i februari och mars i år, med upp till tio tusen deltagare. De protesterande hoppades på att myndigheterna skulle hjälpa dem att lösa deras ekonomiska dilemma efter att bankerna olagligen avskedat dem. De berörda myndigheterna har emellertid inte svarat utan helt enkelt undvikit förfrågningarna, enligt en artikel som Chinese Human Rights Defenders publicerade den 27 oktober.

Tvångsförsäljningar, eller som en kines skulle uttrycka det: ”att sälja ut arbetares tjänsteålder”, är en vanligt förekommande taktik för att upplösa Kinas statsägda företag. Det handlar om att ett anställningskontrakt avslutas i utbyte mot att den anställde erbjuds ett avgångsvederlag baserat på hur länge man varit anställd. Kompensationen är dock oftast mycket låg.

Tilläggsrapportering av Lu Meng.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24485/