Folkmassa angrep Sky News tv-team som undersökte kinesisk pastors försvinnande
En kinesisk kvinna ber i en kyrka i Peking den 20 februari. Ett nyhetsteam från Sky News som undersöker en frihetsberövad pastor från en partiregistrerad kyrka i Henanprovinsen, attackerades fysiskt av en mobb som advokater sade var lejda av lokala tjänstemän. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


Ett tv-team och flera advokater som försökt få kontakt med en frihetsberövad pastor i Henanprovinsen i Kina attackerades av en lejd mobb och lyckades komma undan genom att låsa in sig i ett kontor.

Det var ett brittiskt tv-team från Sky News som kom till Nanle i Henanprovinsen den 13 december för att göra ett undersökande reportage om pastor Zhang Shaojie och 20 församlingsmedlemmar som frihetsberövades den 16 november. Enligt människorättsorganisationen China Aid är flera av dem fortfarande frihetsberövade utan tillgång till advokater.

När Sky News-teamet träffade en grupp människorättsadvokater som arbetade med fallet omringades de av en aggressiv folksamling.

”Plötsligt förvandlades vår civiliserade pratstund med advokater till en kaotisk strid. En hel busslast kvinnor, uppbackade av några män, attackerade advokaterna, de kristna och oss”, sade Sky News-reportern Mark Stone.

”En av advokaterna misshandlas och sparkas framför oss. Sedan rycker man bort vår kamera från Sky News-kameramannens axel och som förstörs, fortsatte han.”

När Xia Jun, huvudadvokaten för de frihetsberövade kristna, tillfrågades om folksamlingens agerande, berättade han för Stone:

”De betalas och backas upp av de lokala myndigheterna. De kommer och går som de vill. Allt detta organiseras bakom kulisserna av regimen.”

Han berättade för Stone att samma grupp hade attackerat honom dagen innan.

Efter att man ringt till Kinas utrikesministerium i Peking, och fått vänta i flera timmar, kom myndigheterna och eskorterade tv-teamet ut från byggnaden och sedan ut ur staden.

Advokaterna har inte lyckats få tillgång till pastorn och de andra frihetsberövade.

”Jag har varit i Nanle i mer än 20 dagar… Vi begav oss till interneringscentret fem gånger för att få träffa honom. Men varje gång nekades vi, berättade Xia för Stone.”

– Det här fallet handlar enbart om de religiösa aktiviteterna, förklarade Xia.

Myndigheterna grep pastorn, kyrkans anställda och viktiga ledare, förklarade Xia.

”I och med att de har gripits kan man inte genomföra de vanliga aktiviteterna som bön och gudstjänst som man normalt brukar göra.”, tillade han.

Kort efter att pastorn och församlingsmedlemmarna greps stängde Nanle-häradets myndigheter kyrkobyggnaden. De sade att den inte var säker och kunde kollapsa, berättade medlemmar för China Aid.

När de inte längre hade någon lokal träffades medlemmarna den 1 december i ett skogsområde som hade godkänts av myndigheter. Mitt i en gudstjänst hade häradets myndigheter skickat ”flera dussin fordon som körde iväg omkring hundra personer”, fysiskt misshandlat de kristna, och jagat iväg dem från området, enligt China Aid.

Församlingsmedlemmarna flyttade till en annan plats utomhus men drevs igen iväg och ombads att gå tillbaka till kyrkan. När de återvände till kyrkan hade de lokala myndigheterna åter igen skickat omkring 100 personer för att störa gudstjänsten, berättade församlingsmedlemmar för China Aid.

”Kristendomen har ingen formell ställning inom det kinesiska systemet”, berättade en advokat för Stone på Sky News.

Advokaterna berättade för Stone att de tror att man har lagt beslag på kyrkans markområde så att lokala myndigheter kan använda det för lukrativa utvecklingsföretag, och församlingsmedlemmar höll med.

”Själva grundproblemet är tjänstemännens makt i vårt land. De beter sig som monster som släppts ut… ute efter att skada oss. För dem existerar inte lagen överhuvudtaget”, sade advokat Xia.

Översatt från engelska.