FN:Världen ser inte våldtäkter


Våldtäkter används som vapen i krig och världen förmår inte att behandla dem som brott, säger två FN-organ inför Kvinnodagen.

FN:s utvecklingsfond för kvinnor (Unifem) och FN:s barnfond (Unicef) konstaterar att visserligen har 104 av världens 192 länder lagar som förbjuder våldtäkt, men dessa lagar tillämpas dåligt. De yttrar sig sedan säkerhetsrådet på onsdagen manat till rättvisa för kvinnor och flickor som är brottsoffer.

-Våldet som kvinnor utsätts för i fredstid förvärras i konflikter. Våldtäkt används i stor omfattning som vapen i krig, säger Unifem-chefen Noeleen Heyzer.

-Kvinnors och flickors kroppar har blivit slagfält.

Åtalet i krigsförbrytardomstolen ICC i Haag mot en sudanesisk minister och en militärbefälhavare, är en bra början, anser biträdande Unicefchefen Rima Salah. De åtalade anklagas för krigsförbrytelser och brott mot de mänskliga rättigheterna, det vill säga även sexualbrott, säger hon.

-Sexuellt våld är ett krigsvapen avsett att förödmjuka samhällen… för att riva itu samhällsväven, säger Salah.

-Ingen, inklusive FN självt, gör tillräckligt för att få slut på denna hemska situation.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon konstaterade tidigare att våldet mot kvinnor och flickor fortsätter på alla kontinenter, i alla länder och kulturer.

-De flesta samhällen förbjuder sådant våld, ändå är verkligheten allt för ofta sådan att det döljs eller godtas i tysthet.