FN varnar för fågelinfluensans återkomst
Japanska tjänstemän desinficerar ett hönseri där kycklingar, som misstänks vara smittade med fågelinfluensa, hittades i Toyohashi, Aichiprefekturen i centrala Japan, den 26 januari 2011. (Foto: Jiji Press/AFP/Getty Images)


FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) har rapporterat ett återuppvaknande av den högpatogena fågelinfluensan, H5N1, som också noteras ha tecken på en mutant stam av det dödliga fågelinfluensaviruset.

Med uppmaning till ökad övervakning och mer beredskap varnade FAO i ett uttalande för ”oförutsägbara risker för människors hälsa” i och utanför Asien.

Det mycket smittsamma H5N1-viruset, som avlägsnades från de flesta av de 63 länder som smittades under 2006 vid smittans höjdpunkt, har dödat 331 människor sedan den dök upp för första gången 2003. Den har dock varit endemisk i sex länder: Bangladesh, Kina, Egypten, Indien, Indonesien och Vietnam.

Nyligen har ett återuppvaknande av viruset dokumenterats i Israel och i de palestinska territorierna, Bulgarien, Rumänien, Nepal och Mongoliet, enligt FN.

Kina och Vietnam står nu inför en ny risk för utveckling av en muterad form av viruset. Viruset kan tydligen ”kringgå skyddet som befintliga vacciner ger”, sade FAO:s chefsveterinär Juan Lubroth i ett uttalande.

Översatt från engelska