FN rapporterar att utländska styrkor ger sig in i konflikten i Syrien
Soldater från den Fria syriska armén syns i en spegel som används för att se en postering från Syriska armén femtio meter bort i den gamla staden Aleppo den 16 september. (Foto: Marco Longari/AFP/GettyImages)


FN:s kommission som har till uppgift att undersöka krisen i Syrien meddelade på måndagen att det finns en oroväckande närvaro av utländska styrkor i Syrien.

Jihadistiska aktivister och andra utländska styrkor har gått samman med regeringsfientliga styrkor samtidigt som de etablerat egna grupper som arbetar självständigt i Syrien, enligt den oberoende internationella undersökningskommissionen (COI) som bevakar Syrien.

”Sådana element tenderar att driva de regeringsfientliga styrkorna mot mer radikala positioner”, sade Paulo Pinheio, ordförande i COI, när han talade vid Människorättsrådet i Genève.

Tillkännagivandet kom dagen efter att chefen för det iranska revolutionära gardet, Mohammad Ali Jafari, sade att rådgivare från elitmilitärenheten inte vill ge militärt stöd till den syriska regimen.

Närvaron av utländska styrkor i det mycket instabila Syrien blir en ytterligare upptrappning av den arton månader långa väpnade konflikten där uppskattningsvis 19 000 människor har dödats.

Människorättskränkningar har ökat betydligt under de senaste veckorna, enligt COI.

Pinheio sade: ”Regeringsstyrkornas urskillningslösa angrepp mot civila i form av flyganfall och artilleribeskjutning som riktats mot bostadsområden inträffar dagligen.”

Enligt Pinheio har kommissionens undersökning, som främst består av intervjuer, samlat tillräckligt med bevis för att bekräfta att både regeringen och de regeringsfientliga trupperna har begått krigsförbrytelser.

Krigsförbrytelser som tros ha begåtts av rebellstyrkorna inkluderar ”mord, utomrättsliga avrättningar och tortyr” sade Pinheio.

Enligt kommissionen har rebeller avrättat informatörer och tillfångatagna från regeringsstyrkorna och använt fångar för att utlösa bilbomber. Dessutom strider ungdomar under 18 år tillsammans med rebellerna.

Den väpnade konflikten och efterföljande internationella sanktioner mot Syrien har lämnat totalt 2,5 miljoner människor i behov av humanitärt bistånd, enligt FN. Och konflikterna har fördrivit uppskattningsvis 1,2 miljoner människor, varav hälften är barn.

Översatt från engelska.