FN inför sanktioner mot Iran
USA, New York: Medlemmar av FN:s säkerhetsråd lyssnar på den iranska medlemmen Dr M. Javad Zarifs (till vänster i översta raden) tal efter det att säkerhetsråde enhelligt godkände sanktionerna mot Iran. (Foto: AFP/Stephen Chernin/Getty Images)


FN:s säkerhetsråd röstade i kväll enhälligt för att införa sanktioner mot Iran. Sanktionerna omfattar handel med varor som kan vara känsliga i kärntekniska sammanhang och robotvapen.

FN-beslutet om sanktioner mot Iran är olagligt – det går utöver stadgan som reglerar säkerhetsrådets beslut, säger en talesman för Irans utrikesdepartement enligt Reuters.

Iran anklagas av USA och västvärlden för att försöka skaffa sig kärnvapen, vilket kategoriskt förnekas av landets ledning. Iranierna hävdar att de bara vill skaffa sig fredlig kärnkraft, vilket det internationella ickespridningsavtalet ger landet rätt till.

FN-resolutionen innebär att Iran inte får köpa vissa typer av material och utrustning, att vissa iranska tillgångar fryses och att rapporteringsplikt införs för resor som görs av ett antal personer med anknytning till Irans atomprogram.

Syftet är att förmå Iran
att avstå från anrikning av uran som förutom i kärnkraftsindustrin också skulle kunna användas till atomvapen.

Sanktionerna införs på initiativ av framför allt USA, men resolutionstexten ändrades flera gånger inför omröstningen för att tillfredsställa krav från Ryssland och Kina.

Om Iran inte följer FN-kraven, kan andra typer av sanktioner bli aktuella – dock inte militära.

Kort innan säkerhetsrådet gav klartecken för sanktioner uppgav FN-diplomater i New York att Ryssland skulle rösta för sanktionerna.

Dessförinnan hade den ryske presidenten Vladimir Putin talat i telefon med sin amerikanska kollega George W Bush om resolutionsförslaget.

Det har ändrats flera gånger sedan Kina och Ryssland velat se mildare skrivningar, medan USA sökt tuffare tag. Ryssland har intressen i Irans energisektor och håller för närvarande på att hjälpa landet att bygga ett kärnkraftverk.

Enligt Rysslands FN-ambassadör har Moskva synpunkter på bland annat de elva individer som enligt utkastet ska få sina utländska bankkonton frysta. Dessutom vill Moskva försäkra sig om att Iran kan fortsätta med legitima energiaktiviteter.

Aktiviteten inför omröstningen på kvällen var febril. In i det sista stöttes och blöttes ett europeiskt resolutionsförslag som bland annat inför riktade ekonomiska sanktioner mot ett antal individer som arbetar i Irans kärnenergi- och robotvapenprogram och kräver stopp för Irans kritiserade urananrikning.

Omröstningen skulle egentligen ha skett i fredags, men den sköts upp på rysk begäran. President Vladimir Putin uppgavs vilja se detaljerna personligen.