FN-experter kritiserar Kina för aktivisten Cao Shunlis död
Aktivister samlas vid det sjukhus i Peking där Cao Shunli låg inlagd i ett kritiskt tillstånd den 16 februari. Hon hade nekats läkarbehandling under sin fängelsetid och låg i koma när myndigheterna tog henne till en akutmottagning. FN kritiserade på tisdagen Kina för människorättsförsvararen Cao Shunlis död. (Foto: Radio Sound of Hope)


Den kinesiska människorättsaktivisten Cao Shunlis död nyligen har lett till att Kina överösts med klander, bland annat på tisdagen i Förenta Nationernas råd för mänskliga rättigheter, där Kina vanligtvis lyckas undgå direkt kritik.

Cao dog, enligt hennes familj och vänner, för att myndigheterna nekade henne läkarvård under tiden hon satt inspärrad. De släppte henne först när det inte fanns något tvivel om att hon var nära döden. Kinesiska tjänstemän förnekade detta, först i media, och på onsdagen även vid FN:s rådsmöte, som inte ansåg att försvaret var övertygande.

”Caos död är ett tragiskt exempel på konsekvenserna av att människorättsförsvarares aktiviteter i Kina kriminaliseras och av repressalier mot dem. Det är oacceptabelt att det civila samhällets aktivister betalar det yttersta priset för fredlig och laglig samverkan med FN och dess människorättsmekanismer”, sade FN-experter i gårdagens pressmeddelande.

Organisationen Human Rights Watch (HRW) säger att Kina bör ställas till svars för Caos död och citerar uttalanden från Kina nyligen: ”Ingen utstår vedergällning för deltagande i lagliga aktiviteter eller internationella mekanismer”, och ”Det finns ingen så kallad fråga om att undertrycka ’människorättsförsvarare’,”

Kina bör avlägga löfte om att ställa dem som orsakat Caos död till svars, när man försvarar sina tvivelaktiga meriter beträffande mänskliga rättigheter inför Rådet för mänskliga rättigheter, sade Sophie Richardson, Kina-chef vid Human Rights Watch.

Redan denna månad konstaterade rapportören Margaret Sekaggya, i sin årliga rapport som FN:s särskilda rapportör om situationen för människorättsförsvarare, att Kina hade nekat henne att göra rutinbesök i landet åren 2008 och 2010 då hon skulle granska situationen för människorättsförsvarare.

Besöket är praxis för medlemsländerna, och Kina sällar sig till nationer som flagrant bryter mot mänskliga rättigheter såsom Moçambique, Sudan, Zimbabwe, och Syrien när det nekar rapportörerna att besöka landet.

Kinesiska myndigheter fängslade Cao Shunli på flygplatsen i Peking i september 2013, då hon skulle gå ombord på ett flyg till Genève för att delta i en utbildning i FN:s mekanismer rörande mänskliga rättigheter och för att närvara vid ett möte i Rådet för mänskliga rättigheter. Hon anklagades formellt för ”olaglig sammankomst” och sedan för att ”mucka gräl och provocera fram bråk” i oktober.

Cao hade planerat att söka läkarvård i samband med konferensen. Hennes hälsa försämrades under interneringen, och hon nekades både lämplig medicinsk behandling och villkorlig frigivning av hälsoskäl, som hennes familj begärde.

Kinesiska myndigheter har inte heller gett någon lämplig medicinsk behandling eller villkorlig frigivning till fängslade Chen Kegui, brorson till Chen Guangcheng, och hustrun till nobelpristagaren Liu Xiaobo, som sitter i husarrest, och många ordinarie samvetsfångar såsom Falun Gong-utövaren Zhang Jinku i Hulan-fängelset.

Översatt från engelska.