Flyktingkrisen väcker medkänsla bland européer
Människor i Europa börjar nu visa sin solidaritet med flyktingarna från krigshärjade länder. Foto: Patrick Domingo/AFP/Getty Images


Flyktingsituationen i Europa är för närvarande desperat. Mängder med flyktingar från krigsdrabbade länder söker efter fred och frihet i Europa. Gränser och järnvägsstationer stängs för flyktingströmmen. Men på flera ställen börjar nu folk visa sin medkänsla och vilja att hjälpa till. I Wien demonstrerade en stor folkmassa under måndagen, och islänningarna sätter press på sin regering att ta emot fler flyktingar.

Vid en minnesstund i Stefansdomen i Wien på måndagskvällen hedrades de 71 människor, varav fyra barn, som dog i en lastbil under flykten till friheten. Lastbilen hittades övergiven på motorvägen nära gränserna till Ungern och Slovakien. Den troligaste orsaken är att de kvävdes till döds. Alla ombord hade troligen varit döda en längre tid när den makabra upptäckten gjordes.

”Nu är det nog – nog med dödsfall, lidande och förföljelse”, sade kardinal Christoph Schömborn vid minnesstunden.

Utanför katedralen samlades omkring 20 000 människor för att visa sin avsky för den omänskliga behandling flyktingarna fått utstå den senaste tiden. Den vitklädda folkmassan tågade sedan genom Wiens centrala delar fram till parlamentsbyggnaden, rapporterar den österrikiska tidningen Krone Zeitung. Där uppmanades politikerna att vara generösa med asyl till flyktingarna, av en folkmassa som höll upp vita flaggor och fanor, fredens färg.

Under tiden fick hundratals flyktingar vid centralstationen, som kommit från Ungern under dagen, mat och vatten av hjälpsamma människor.

Islänningarna välkomnar fler flyktingar

På Island ökar trycket från allmänheten och politiker att landet ska ta emot fler än de bara 50 flyktingar som man officiellt planerat att ta emot under 2015 och 2016. Landets premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, tänker tillsätta en kommitté för att diskutera möjligheten att ta emot fler flyktingar, skriver icelandreview.com.

”Det har varit vårt mål i den internationella politiken att hjälpa till på så många områden som möjligt och det här är ett område där behovet är som störst just nu”, sade Gunnlaugsson till den isländska tidningen RÚV. ”Men 5 000 flyktingar som folk efterfrågar på Facebook är orealistiskt.”

Islänningarna har bildat en egen Facebook-sida, Kæra Eygló Harðar – Sýrland (Syrien kallar) där folk skickar meddelanden under eget namn och visar sin vilja att hjälpa till.

”Det finns en solidaritet hos människor, att vi borde göra mer för att lösa problemen. Vi måste bara ta reda på bästa sättet att göra det, sade Gunnlaugsson.”

Socialminister Eygló Harðardóttir har bett allmänheten om hjälp, och många människor har svarat och erbjuder sig att hjälpa flyktingar på olika sätt.