Flyktingar på väg mot Sverige vill inte stanna i Danmark
Några flyktingar talar med dansk polis men många flyktingar vägrar kliva av tågen i Danmark i tron att det är bättre att fortsätta till Sverige. Foto: Bax Lindhardt /AFP/Getty Images


Ett stort antal flyktingar vägrade kliva av ett tåg, först i Tyskland och sedan i Danmark, i hopp om att få komma till Sverige istället. Men statsminister Stefan Lövfen vidhåller att de ska registreras i det första land de kommer till.

Natten till idag kom en tågfärja med närmare 250 flyktingar till danska Rödbyhamn. Tåget var egentligen på väg till Köpenhamn från Hamburg men stoppades i Lübeck när man upptäckt att det var många flyktingar ombord. Flyktingarna skulle föras till en flyktingmottagning i Lübeck men de vägrade, skriver svt. De ville åka vidare till Sverige.

– Vi har släktingar i Sverige. Varför låter man oss inte fortsätta? sade en av flyktingarna till tidningen Lübecker Nachrichten.

Först efter en sittstrejk som varade i tio timmar släppte de tyska myndigheterna iväg tåget. Vid framkomsten i Rödby väntade bussar som skulle ta dem till en skola som används som flyktingcenter. Men det tog polisen tre timmar att övertala en del av flyktingarna att gå ombord på bussen. Fortfarande sitter 80 till 100 personer kvar vid tågperrongen i Rödbyhamn.

Den danska polisen säger till danska TV2 att de vill föra en dialog med flyktingarna och det finns kvinnor och barn med på tåget.

Boende i området tycker situationen är obehaglig, men att flyktingarna förstås måste tas emot och få hjälp.

Den svenska regeringen kommer inte att göra ett särskilt avtal om att ta emot flyktingar som kommit till Danmark, men vill till Sverige, sade Danmarks integrationsminister Inger Stöjberg, efter ett möte med sin svenska motsvarighet, Morgan Johansson, skriver den danska tidningen Politiko.

Statsminister Stefan Lövfen stöder den här uppgiften och förnekar att den danska regeringen tagit kontakt med Sverige om en sådan uppgörelse.

– Det är klart att det land man först kommer till, där ska man registreras, sade Lövfen till Ekot.