Flyganfallen mot Libyen bör avta
Libyer samlade kring vraket av ett amerikanskt F-15 jaktplan i Ghot Sultan, sydöstra Benghazi den 22 mars efter att det kraschat under ett uppdrag mot Moammar Gadaffis luftförsvar. (Foto: Patrick Baz/AFP/Getty Images)


Flyganfallen mot Libyen bör avta under de närmaste dagarna, sade USA:s försvarsminister Robert Gates, efter att alliansen lidit sitt första bakslag på måndagkvällen när ett amerikanskt stridsflygplan kraschlandade i nordöstra Libyen.

– De militära striderna bör avta under de närmaste dagarna, sade Robert Gates på en presskonferens i Moskva på tisdagen. Dagen innan hade premiärminister Vladimir Putin överraskat de amerikanska tjänstemännen med kritik över den militära interventionen i Libyen.

Kina, Indien och Brasilien, som avstod från FN-omröstningen i frågan, har uppmanat till eldupphör på grund av oro för civila offer.

Den statliga televisionen i Libyen har anklagat alliansen av amerikanska, franska och brittiska styrkor för att ha orsakat många civila offer. Gates avfärdade anklagelsen på tisdagen.

– Det är helt uppenbart att de allra flesta civila offer, om inte nästan alla, har vållats av Gaddafi. Nästan alla våra mål är isolerade och obefolkade områden och vi har varit mycket noga med detta, sade han

I måndags kväll kraschlandade ett amerikanskt jetplan, F-15E Eagle, i nordöstra Libyen, vilket berodde på ett mekaniskt fel enligt amerikanska tjänstemän.

De två piloterna ombord klarade sig utan större skador, rapporterar flera nyhetsmedier.

President Barack Obama sade under en resa till Chile att USA är ”en bland många samarbetspartner och att man skulle lämna över samordningen till Nato inom några dagar och att det inte är en fråga om veckor”.

Det är dock fortfarande oklart om vem som ska ta över ledningen. Storbritanniens premiärminister David Cameron har drivit på för att Nato ska ta över ledningen men Frankrikes utrikesminister Alain Juppé, sade att Arabförbundet skulle motsätta sig organisationens roll eftersom det skulle verka som en utländsk militär ockupation.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan, som representerar Natos enda övervägande muslimska land, har krävt att FN bemyndigas för enbart en humanitär insats.

 

 

Översatt från engelska: