Flyg från Tokyo ger utslag av strålningsdetektorer i USA
Resenärer vid Haneda-flygplatsen i Tokyo. (Foto: AFP/Toshifumi Kitamura)


Rapporter om misstänkt skadliga nivåer av strålning på flygplan, gods och resenärer som kommit från Japan, har börjat dyka upp på amerikanska flygplatser, rapporterar Today.com

Enligt TV-bolaget NBC Chicago, har sex plan från Tokyo som landat på O’Hare International Airport i Texas, testats positiva för radioaktiv strålning i sina lastrum.

Även vid Dallas-Fort Worth International Airport ska passagerare och deras bagage ha gett utslag för strålning vid den rutinmässiga skanningen, men tjänstemän ska senare ha sagt att strålningen orsakats av medicinsk utrustning.

US Customs and Border Protection tycks ha tonat ned riskerna och säger att strålningen som nyligen upptäckts i Chicago och Dallas är ganska vanlig. Myndigheterna planerar ändå att fortsätta hålla ett vakande öga på allt som kommer från Japan av försiktighetsskäl. 

– Av försiktighet och bara för att se till att alla fortfarande är säkra, så undersöker vi alla passagerare och fraktgods om det råkar höras ett minsta ”blip” som utslag av strålning, säger säkerhetschefen Janet Napolitano vid USA: s Department of Homeland Security, skriver Today. com.

De eskalerande nivåerna av radioaktiv strålning från kärnkraftverken i Japan har fått även andra länder, bland annat Taiwan, att låta undersöka flygpassagerare som kommer från Japan med strålningsdetektorer.