Flera dramatiska rån i julhandeln


Jultider är bråda tider för rånare. Bara i Stockholmsområdet inträffade tre större rån under mindre än ett dygn. Och i skånska Simrishamn användes en gaffeltruck mot en guldsmedsbutik.

Inom loppet av en halv timme inträffade två rån i Stockholm på lördagen.

På förmiddagen tog sig två män in i Svensk Kassaservice kontor på Nybrogatan i Stockholm innan personalen hunnit öppna. De anställda tvingades under vapenhot ner på golvet. Rånarna, som inte har gripits, kom över en summa pengar.

En stund senare rånades en väktare i Vinsta i västra Stockholm på en värdeväska när han var på väg ut ur en affär. Inte heller i det fallet har polisen gripit någon misstänkt.

De rånare som slog till mot ett växlingskontor i Kista galleria på fredagskvällen är också på fri fot. Mängder av julshoppare blev vittne till hur flera män beväpnade med automatvapen och slägga rånade kontoret. Hur stort bytet blev är oklart.

Under natten till lördagen utsattes en guldsmedsbutik i Simrishamn för en spektakulär kupp. Någon hade kört in i butiken med en gaffeltruck och länsat affären på varor värda hundratusentals kronor.

Att rånrisken höjs under dagarna kring kul är välkänt.

– Det är för att det är mycket pengar i omlopp och det verkar vara tomt i kassorna hos rånarna, säger Varg Gyllander, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen, till TT.

Han säger att polisen har en viss beredskap inför den höjda rånrisken.

Även Dick Malmlund, säkerhetschef
på Svensk Handel, anser att angrepp under den svenska julhandeln är väntade:

– Vi har haft på känn att det har pågått en aktivitet bland de här individerna. Värdetransportrånen har minskat kraftigt, men de som tidigare rånat värdetransporter måste ändå få sina behov tillgodosedda, förklarar han.

Rånrisken kommer inte heller att minska efter julhelgen – tvärtom:

– Sedan har vi mellandagsrean. Där omsätts det belopp som är betydligt större än vad som finns i ett normalt bankkontor, säger Dick Malmlund.

Under veckan har även polisen och Svensk Handel gått ut och varnat handlare och kunder för kortkapare i flera butiker. Kortkapning innebär att butikernas kortterminaler förses med utrustning som kopierar kortinformation vilket gör att kaparna får tillgång till konton och kan lura till sig pengar.

Larm kring kortkapare brukar dyka upp med några månaders mellanrum – och juletider är särskilt populära.

Den svenska julhandeln beräknas i år omsätta 52 miljarder kronor.