Fler upptäcker svenska fjällen
Turist som värmer sig vid elden en kylig januaridag vid den nyrenoverade hotellanläggningen Fjällnäs Est.1882 (Foto: Susanne Larsson, Epoch Times)


De svenska fjällen lockar fler och fler besökare. Till Funäsdalsberget har ökningen varit så stor som 78 procent i år enligt lokaltidningen Härjedalen. Tidskriften New York Times har till och med fått upp ögonen för det anrika högfjällspensionatet i grannbyn Fjällnäs.

Själv nyss hemkommen från fjällparadiset Funäsdalen så kan jag konstatera att tillströmningen av turister har varit ovanligt stor i år. I livsmedelsbutikerna gapade mejeridisken tom och inte en mjölkförpackning fanns att köpa när vi anlände byn efter nyårshelgen. Tillsammans med mängder av andra turister trängdes jag sedan i de trivsamma butikerna för att handla de förnödenheter man behöver.

Enligt ortens turistbyrå börjar det redan bli fullbokat inför sportlovet och påskhelgen. Människor jag talat med i Funäsdalen tror att många resenärer väljer de svenska fjällen nu framför mer avlägsna resmål på grund av miljöhotet, sämre ekonomi, och de allmänt oroliga förhållanden som råder i världen. Resenärerna verkar föredra tryggheten i Sverige nu.

Till skidområdet Funäsdalen hör byarna Bruksvallarna, Fjällnäs, Funäsdalens by, Ljusnedal, Tänndalen, Ramundberget och Tännäs Det är en vacker trakt som lockar med höga fjäll och rikligt med snö. En lyckad kombination som attraherar skidåkare i alla åldrar.

Det är det anrika högfjällspensionatet i Fjällnäs som listats av New York Times som ett av de 44 resmål i världen som man inte får missa och som placerat sig på sjätte plats på den ärofulla listan tillsammans med andra resmål såsom Hawaii, Galapagos och Wien.

Hotellet som heter Fjällnäs Est. 1882 har köpts av finansmannen Lars Bertmar och över 60 miljoner kronor har investerats för att skapa ett hotell i lyxklass skriver tidningen Härjedalen.

I likhet med andra nyfikna besökare åkte jag till Fjällnäs och gjorde en promenad runt hotellområdet i den bitande kylan. Det som mötte mig var en omsorgsfullt renoverad anläggning där man månat om den unika miljön.

Pensionatet grundades redan 1882 av den före detta kronolänsmannen Jonas Åslund. Inte kunde han ha anat att hans pensionat, Sveriges första fjällhotell skulle få sådan internationell uppmärksamhet i framtiden.