Fler länders ambassader stänger i Jemen efter terroristverksamhet
Jemenitiska poliser säkrar området när spelare i det japanska fotbollslaget lämnar sitt hotell i Sana den 4 januari 2010. Säkerheten vid flygplatsen och vid ambassader förstärktes då man fruktar tillslag från en al-Qaida-grupp som är kopplad till en slarvigt utförd attack på ett amerikanskt flygplan. (Foto: Khaled Fazaa/AFP/Getty Images)


Frankrike och Japan stängde sina ambassader i Jemen på i måndags, medan Spanien, Italien och Tjeckien begränsade allmänhetens tillträde till sina beskickningar.

USA och Storbritannien stängde sina ambassader redan i söndags, vilket enligt jemenitiska medier föranleddes av en incident då sex lastbilar lastade med vapen och sprängämnen körde in i huvudstaden Sanaa, och säkerhetsstyrkorna tappade bort dem.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade på måndagen att situationen i Jemen utgör ”stor anledning till oro och ett hot om regional och till och med global instabilitet”, med hänvisning till al-Qaidas ökade verksamhet i regionen”.

Detta land i Mellanöstern fick internationell uppmärksamhet efter att en nigerian, som erkände att han tränats i Jemen av en lokal al-Qaida gren, gjorde ett misslyckat försök att spränga en hemmagjord bomb på ett flygplan på väg till Detroit på juldagen. Efter att anordningen fattat eld, istället för att detonera, kunde passagerare och besättningen snabbt övermanna mannen.

Den jemenitiska grenen av al-Qaida tog på sig ansvaret för attacken.

Stratfor, en tankesmedja tillhörande en global militär underrättelseverksamhet, kallar operationen för ett ”proof-of-concept” -uppdrag [ungefär ’varuprov’; övers. anm.], som ”varnar för” att överge satsningarna på att förbättra tekniken med att kunna lokalisera improviserade komponenter till spränganordningar ”inom flygplatsernas system för säkerhetskontroll”.

Uppror bland rebelliska stammar i norr och separatiströrelser i södra Jemen har skapat laglöshet och instabilitet, vilket har gjort att al-Qaida har kunnat slå rot i landet

För att bekämpa de islamistiska rebellerna kommer USA att bistå med 70 miljoner dollar och kommer att använda specialstyrkor för att utbilda och utrusta den jemenitiska militären, inrikesministeriet och kustbevakningen.

Den jemenitiska nyhetsbyrån rapporterade att landets arméförband har dödat två al-Qaida medlemmar och skadat två andra.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27480/