Fler än 78 000 människor har registrerat sig för en enkel resa till Mars
En konstnärs tolkning av den planerade bosättningen på Mars. (Skärmdump/YouTube)


Det har bara gått två veckor av en nitton veckor lång anmälningsperiod och fler än 78 000 personer har redan ansökt om att få bli nybyggare på Mars 2023.

Mars One, en icke-vinstdrivande organisation med målet att skapa en mänsklig bosättning på planeten, meddelade om milstolpen.

”Detta har visat sig vara det mest önskade jobbet i historien”, sade Bas Lansdorp, grundare och VD för Mars One, i kungörelsen. ”Dessa siffror sätter oss på rätt spår för vårt mål på en halv miljon sökande”.

Alla sökande måste betala en registreringsavgift på mellan 5 och 73 dollar, beroende på vilket land de kommer från, och lämna in en en-minuts video som bör kunna övertyga ”folk runt om i världen och Mars Ones valkommittén att du skulle vara en bra kandidat att bli en av Mars Ones astronauter”, enligt organisationens hemsida.

Resan till Mars
är utan återvändo eftersom efter en långvarig vistelse i en tyngdlös miljö kommer kroppen inte att kunna anpassa sig till den högre gravitationen på jorden vid återvändandet, enligt Mars One.

Sökande har hittills kommit från hela världen, och de flesta kommer från USA (17 324), Kina (10 241) och England (3 581). Många av de sökande är yngre än 40 år.

Anders, 51, en sökande från Sverige, sade i sin video: ”Jag fantiserar ofta att bara stiga ombord på ett rymdskepp och resa iväg för att utforska universum. Jag får ofta en känsla av att jag inte hör hemma här utan där uppe, i rymden”.

Katarina 23, en sökande från USA, sade att hon är en äventyrare och upptäcktsresande och växte upp i ett ”science fiction-älskande hushåll”.

”Jag har alltid drömt om att vara en astronaut och att kunna utforska nya planeter. Jag vill åka till Mars så att jag kan lära många fantastiska saker och dela den med jorden för att inspirera människor att vilja fortsätta utforska rymden och tänja gränserna för mänsklig kunskap och vad vi kan åstadkomma”, sade hon.

Det kommer att finnas fyra urvalsomgångar: under den första rundan tar Mars Ones urvalskommitté ”fram de mest engagerade, kreativa, spänstiga och motiverade sökande”, sade Norbert Kraft, Mars Ones chefsläkare.

Mars Ones ledare
beskrev vad de letar efter hos potentiella astronauter: ”De sökande måste vara minst 18 år, ha en djup känsla av syfte, vilja att bygga upp och upprätthålla sunda relationer, förmågan till självreflektion och tillitsfullhet. De måste vara spänstiga, anpassningsbara, nyfikna, kreativa och fyndiga. Mars One söker inte personer med specifika yrkesområden såsom läkare, piloter och geologer. Snarare kommer de sökande att få minst åtta års omfattande utbildning medan de är anställda av Mars One. Medan en formell utbildning eller verkliga erfarenheter kan vara en tillgång kommer alla färdigheter som krävs på Mars att läras under utbildningen”.

Efter att ha fått alla ansökningar (online inlämning är möjligt fram till 31 augusti, 2013) kommer regionala granskare att välja omkring 50-100 kandidater från olika regioner på jorden för den andra ronden.

Urvalsprocessen kommer att upphöra 2015 med 28-40 kandidater som kommer att träna för ett unikt uppdrag i cirka sju år. På det första uppdraget, tänkt att startas under 2022 och komma fram 2023, kommer fyra astronauter att resa. Andra grupper med fyra i varje kommer att följa efter vartannat år.

Det första uppdraget
är tänkt att kosta ca 6 miljarder dollar och organisationen letar efter finansiering för att betala potentiella leverantörer att göra konceptuella designstudier så det kan bättre beräkna kostnaderna.

Mars One planerar att bygga en replika på jorden av den tänka bosättningen med början i år. Ett leveransuppdrag med ett lastflygplan som åker till Mars med förnödenheter såsom solpaneler, är tänkt att lanseras under 2016. Den första Land Rovern kommer att landa, om allt går enligt plan, under 2018. Under 2021 är det tänkt att två livsuppehållande enheter, en andra enhet med förnödenheter, och en till Land Rover, ska anlända, (se bild för ”landers”).

Allt är tänkt att ha arrangerats ganska bra tills astronauterna själva är tänkta att anlända på den röda planeten 2023.

Ansökningar kan lämnas in här.

Översatt från engelska.


En tolkning av mars Ones land rover i aktion. (Screenshot/YouTube)

En tolkning av mars Ones land rover i aktion. (Screenshot/YouTube)


Mars karga yta. (Foto: Nasa)

Mars karga yta. (Foto: Nasa)


Denna rektangulära version av ett självporträtt av Nasas Mars rover Curiosity kombinerar dussintals exponeringar tagna av dess Hand Lens Imager (Mahli) under den 177:e martianska dagen, av Curiositys arbete på Mars, den 3 februari 2013. (Foto: Nasa)

Denna rektangulära version av ett självporträtt av Nasas Mars rover Curiosity kombinerar dussintals exponeringar tagna av dess Hand Lens Imager (Mahli) under den 177:e martianska dagen, av Curiositys arbete på Mars, den 3 februari 2013. (Foto: Nasa)