Fler än 400 döda efter tsunamin i Indonesien (Video)
Överlevande sörjer intill sina döda anhöriga som lagts i påsar vid byn Munte Baru-Baru på Norra Pagaiön, som tillhör Mentawaiöarna i västra Sumatra, den 29 oktober, tre dagar efter att en jordbävning med magnituden 7,7 på Richterskalan triggat den tsunami som drabbade området (Foto: Bay Ismoyo/AFP/Getty Images)


Den tsunami som svepte över Indonesiens nordliga Mentawaiöar har nu tagit åtminstone 413 liv, rapporterar Jakarta Post, och fortfarande saknas 298 personer.

Tsunamin, som triggades av en jordbävning på havsbotten med magnituden 7,7 den 25 oktober, förstörde 27 byar belägna på öar, och drev bort 4000 människor.

Tsunamin slog till klockan 21:42 lokal tid på måndagen och satte igång tsunamivarningar över hela Indonesien. Eftersom Mentawaiöarna är ett avlägset beläget lantligt område hade dock de flesta invånarna troligen ingen aning om att vågen var på väg.

Brist på båtar och svåra seglingsförhållanden har fördröjt distributionen av humanitära hjälpsändningar, enligt Jakarta Post.

Förnödenheterna lagras på en bas för katastrofhjälp på ön Sikakap. Det finns ingen möjlighet att transportera dem till de två svårast drabbade öarna Pagai Selatan och Pagai Utara.

På fredagen skickade den Indonesiska flottan fyra fartyg med hjälpsändningar, medicinsk personal, en helikopter och ett flygplan till området, rapporterar AP.

USA har utlovat 2 miljoner dollar, medan EU har utlovat 2,1 miljoner, som hjälp till Indonesiens katastrofoffer.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45048/