Fjällgåsen, som är en av Sveriges mest hotade fågelarter, häckar i Västerbotten för första gången på över 40 år. ”Ett enormt framsteg”, skriver Nordens Ark i ett pressmeddelande.
Ett fjällgåspar med sex gässlingar häckar just nu i Vindelfjällens naturreservat i Västerbotten, enligt stiftelsen Nordens Ark som ingår i artbevarandeprojektet Projekt Fjällgås.
Gåsföräldrarna, som båda är ringmärkta, sattes ut genom projektet 2013 respektive 2018. Nordens Ark beskriver upptäckten av gåsparet som häckar utanför det kända häckningsområdet i Norrbottensfjällen som ett viktigt genombrott.
”Att fjällgässen nu häckar även utanför kärnområdet är ett enormt framsteg. Det visar att vårt bevarandearbete ger resultat och att populationen sprider sig. Extra glädjande är också att paret som setts i Västerbotten är fåglar som är uppfödda och utsläppta av projektet", säger John Söderlindh, ansvarig djurvårdare på Nordens Ark i pressmeddelandet.
Omkring 150 fjällgäss finns i Sverige, enligt bedömningar. I dagarna har 34 uppfödda fjällgäss släppts ut i Arjeplogs- och Gällivarefjällen.
”Det gäller att arbeta långsiktigt. Att rädda hotade arter tar tid, men allt det hårda arbetet är värt det när vi nu ser att antalet fjällgäss ökar och att de börjar sprida sig till nya områden”, säger Söderlindh.