Finsk riksdagsledamot: Spectacular har "kraft och originalitet"
Riksdagsledamot Pertti Virtanen vid Chinese Spectacular i Tammerfors. (Foto: Jan Jekielek/The Epoch Times)


Divine Performing Arts Chinese Spectacular hade söndagen den 30 mars Finlands-premiär i Tammerfors inför en publik på 1000 personer.

Pertti Virtanen, en oberoende parlamentsledamot som såg showen, är poet, konstnär, författare och besitter områden från psykologi till konst. Han har även varit mental coach för olika nationella finska idrottsgrupper, och har en gång kandiderat till finländsk president.

För närvarande avslutar han sin doktorsexamen om Kalevala, Finlands nationalepos.

Under intervjun i pausen säger Virtanen att han är speciellt imponerad över den mongoliska skåldansen, där de medverkande utsökt balanserar skålar på huvudet under dans.

– Då jag såg kvinnorna göra skåldansen kände jag en stillhet inom rörelserna, och något ”sakralt”… jag förnamn en stark levande kraft och mycket gamla traditioner som gav ”vers i form”.

Han kände att tempot var mycket bra, då stillheten i det numret följdes av det kraftfulla ”Tanghovets trumslagare”. Han tyckte också om Min Jiangs sopransolo, vilket han tyckte till en viss del påminde om övertonssång

– Denna Spectacular är ”något levande”. Det finns idag, vaknar upp, och är likväl mycket gammalt. Det är därför det har sådan kraft och originalitet, sade Virtanen, och tillade att han tyckte om solot av Guan Guimin, som benämns som Kinas Pavarotti.

Han kommenterade även ett visst innehåll som berörde människorättsliga kränkningar i dagens Kina.

– Vad som visades upp är sant. Det förvånade mig något, och jag fick då se ett gammalt tillvägagångssätt, men mycket oskyldigt och naivt, på ett bra sätt.

Han utvecklar om idén att artisterna behöver föreställa ”hovnarrar” och då vågar ta upp sådana ämnen på ett sätt som fungerar för publiken. Genom sin egen konst har han konstant protesterat mot orättvisor och tagit upp frågor som varit känsliga i det finska samhället. Somliga har ogillat detta, andra har under tidigare år kallat honom för ”punkprofet”.

Virtanen har besökt många asiatiska länder och har personligen träffat Dalai Lama. Han säger att han länge varit intresserad av östasiatisk kultur och musik, vilket var det som fick honom att gå på galan.

I Spectacular ser han ett bra exempel på hur forntida traditioner kan komma tillbaka. Han hoppas kunna uppnå något liknande med sitt arbete med Kalevala, att ge detta gamla epos och all dess visdom till dagens unga i Finland – att på ett positivt sätt kunna knyta dom till deras rötter.