Finland har många låginkomsttagare
Social- och hälsovårdsminister Laura Räty till vänster i samspråk med Lenita Toivakka. (Foto: valtioneuvosto.fi / statsrådets kansli)


Finlands social- och hälsovårdsminister, Laura Räty, råkade ut för en kritikstorm efter att för cirka en vecka sedan ha uttalat sig att antalet låginkomsttagare, vars lön var under 2 100 euro per månad (drygt 19 300 kronor), var ”en mycket liten del av finska föräldrar”, enligt Helsingin Sanomat.

Laura Räty hade fällt yttrandet i samband med diskussioner om att kompensera nedskärningar av barnbidrag med skattelättnader. Kommentaren tolkades som att Räty förringade antalet låginkomsttagare.

Räty bad senare om ursäkt för att ha fällt kommentaren och ångrade sitt ordval.  

Hennes kommentar fick förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena, JHL, att i slutet av augusti starta en kampanj på Facebook där man bad lågavlönade skicka in sina lönespecifikationer som sedan skulle överlämnas till Räty (Samlingspartiet).

Enligt svenska Yle, radio- och tv-kanal, överlämnade JHL-förbundets delegation på måndagen närmare 250 lönespecifikationer till Räty som tog emot dem och tackade förbundet för att ha lyft fram frågan om lågavlönades situation.

Enligt förbundet har cirka 40 000 av deras medlemmar en medelinkomst under 2 600 euro och de flesta av dem är kvinnor.

I samband med diskussionerna om låginkomsttagare, har tidningen Iltasanomat intervjuat en familj på fyra personer, två vuxna och två barn (7 och 12 år), vars medelinkomst hamnar under 2 100 euro per månad. Föräldrarna är egna företagare och mamman i familjen uppger att de måste gå till socialen och be om hjälp cirka 3-5 gånger per år. Efter att hyran är betald har de kvar 1500 euro.

Familjen spenderar inte sina pengar på lyx eller kläder utan man köper allt ekonomiskt. Kläderna köps i secondhandbutiker och matinköpen planeras noga.  Det går inte heller att spara barnbidragen till barnens senare utbildning, utan allt går åt för att kunna betala räkningarna varje månad.

Barnen är i den åldern då de växer fort och man måste hela tiden skaffa passande kläder och skor till dem. Utgifter för skolutflykter måste också planeras in. Inga videospel har familjen utan bara en gammal tv, skrev Iltasanomat.