Festlig invigning av integrationsfestival


I måndags invigdes landets första integrationsfestival i Gävle. I Vallbacksskolan, som till vardags inrymmer både svenskundervisning för invandrare och Invandrarcentrum, inledde Fahkroddin Fani, festivalarrangör och informationsansvarig på Invandrarcentrum, den 6 dagar långa festivalen.

I skolans matsal kunde man prova spännande mat och lyssna på musik från fjärran länder, bland annat av den kinesiska gruppen Pangu. Festivaldeltagarna kommer under veckan att bjudas på ett program med bland annat föreläsningar, filmvisning, paneldebatter och musik.

Festivalens ledord är ” Använd hela paletten” och på programbladet syns en färgrik och fantasifull bild som symboliserar integration i sin bästa bemärkelse, en spännande mångfald och möten mellan människor från olika kulturer.

Med denna vecka hoppas arrangörerna kunna skapa bättre kontakt mellan offentlig sektor, näringsliv och frivilliga organisationer och man siktar på att evenemanget ska bli en årlig återkommande händelse. Fahkroddin Fani säger att det han anser vara det största problemet för invandrare är arbetsfrågan – att integreras i det svenska arbetslivet är inte lätt, tycker han.

Cherstin Hansson, tillförordnad enhetschef på Invandrarcentrum, berättar att fler organisationer och företag ville medverka men att man haft svårt att hinna boka in alla. Festivalen sprids ut över flera lokaler i staden såsom konserthuset, Länsmuseet, bibliotek och skolor. En visning av den prisbelönade dokumentärfilmen ”Plum Blossom in Snow”, en dokumentär om förföljelsen av Falun Gong i Kina, blev avslutningen på festivalens invigning.