Fem orsaker till varför Peking inte borde hålla vinter-OS 2022
IOK:S ordförande, Thomas Bach, meddelar att Peking i Kina, blir värd för Vinter-OS i en ceremoni den 31 juli 2015 i Kuala Lumpur, Malaysia. Peking vann knappt över den enda motståndaren, Almaty i Kazakstan. (How Foo Yeen/Getty Images)


2001 blev det euforiskt jubel på gatorna runt om i Kina när den internationella olympiska kommittén (IOK) meddelade att Peking fick värdskapet för sommar-OS 2008. Men när det för någon vecka sedan blev klart att Peking, som vann över Almaty i Kazakstan, får arrangera Vinter-OS, var folks reaktioner ljumma.

Det är inget man förvånas över då Pekings invånare generellt inte har så värst stort intresse av vintersport. Och för många människor var OS 2008 en kostsam historia och inte problemfritt att genomföra, med omfattande kostnader för arenor och bilförbud för att minska luftföroreningarna.

När Kina vann sommar-OS för över tio år sedan hoppades det internationella samfundet att det skulle sporra den kinesiska regimen att förbättra den bedrövliga människorättssituationen. Istället blev det en tyst bekräftelse på Kinas förtryck av oliktänkande och negativ medierapportering månaderna innan och under OS.

Här är fem orsaker till varför det är en dålig idé att Peking ska stå som värd för vinter-OS 2022.

1. Brist på riktig snö

Zhangjiakou och Yanqing, de medarrangerande städer till vinter-OS i Peking, får inte mycket snö på vintern. Almaty, en stad som har rikliga mängder snö, skröt däremot om ”riktig snö, riktig vinteratmosfär, riktiga vintersporter” på sin reklamfilm.


Bilden, som är tagen i januari, två veckor innan den tid på året när Peking-OS kommer att äga rum år 2022, visar Yanqing-klustret den plats där man kommer att ha aktiviteter som slalom och rodel. Som synes är det totalt snöfritt. (IOK/Report of the 2022 Evaluation Commission)

Bilden, som är tagen i januari, två veckor innan den tid på året när Peking-OS kommer att äga rum år 2022, visar Yanqing-klustret den plats där man kommer att ha aktiviteter som slalom och rodel. Som synes är det totalt snöfritt. (IOK/Report of the 2022 Evaluation Commission)

Om Peking ska vara värd för OS måste man därför skapa konstgjord snö, en enorm kostnad för en stad som redan har brist på vatten. Yongding-floden, som en gång var den största floden som flöt genom Peking, är mestadels uttorkad. För att ta sig an problemet har den kinesiska regimen investerat 80 miljarder dollar i vattenöverföringsprojektet från södra till norra Kina. Men på grund av dåligt flöde och andra strukturella problem, transporterar kanalen endast fem procent av de 10 miljarder kubikmeterna vatten per år som är målet. Kinesiska tjänstemän hävdar emellertid att de har tillräckligt med vatten för att skapa den konstgjorda snön som behövs.

2. Allvarliga luftföroreningar

Smog, en kombination av rök och dimma som kommer från Kinas snabba och i stort sett oreglerade industriexpansion, kväver Kinas större städer, framför allt Peking. I mars 2014 rapporterade USA:s ambassad i Peking om en studie kring luftkvalitén och fann PM2,5, en partikel som är tillräckligt liten för att ta sig in i lungorna och orsaka allvarliga hälsoproblem, i nivåer upp till 400 på luftkvalitétsindex. 2008. Luft som uppmäts till över 200 är väldigt ohälsosam och kan potentiellt skada luftvägarna och förvärra hjärt- och lungsjukdomar.

För att få luften ren inför OS 2008 tog Peking bort över en miljon bilar från vägarna och stängde de största fabrikerna i staden. Den tillfälliga planen innebar en betydande tillfällig förbättring av luftkvaliteten. Men Greenpeace rapporterade att den genomsnittliga koncentrationen av atmosfäriska ämnespartiklar i Peking fortfarande var dubbelt så hög som den nivå som betraktas som säker av Världshälsoorganisationen, WHO.

Den kinesiska regimen har gjort vissa framsteg i att minska smogen under det här året, men problemet kvarstår dock.

3. Slöseri med skattepengar

Att vara värd för OS kräver stora investeringar med pengar, vilket är orsaken till varför få länder vill ha spelen. OS 2008 kostade Kina motsvarande 350 miljarder kronor, men intäkterna blev bara 29 miljarder kronor, enligt statliga tidningen China Daily. Men Kinesiska kommunistpartiet är trots det angeläget om att vara värd för Vinter-OS 2022 oavsett den enorma kostnaden, på grund av den publicitet och ära som den kinesiska regimen kommer att få genom spelen.

För detta OS har man uppskattat en budget på 34 miljarder kronor, men säkerligen kommer den budgeten att sprängas när man bygger nya vintersportsarenor.

Kina måste också bygga en dyr höghastighetsjärnväg som kopplar samman Peking med Zhangjiakou, som ligger 16 mil bort. Yanqing, som också kommer att arrangera några OS-aktiviteter, ligger 8 mil från Peking. Almaty, å andra sidan, betonade hur alla aktiviteter skulle hållas inom 3 mils avstånd till själva staden.

4. Mediecensur

Sommaren 2008 drabbades Kinas av en skandal då man fann ämnet melamin i mjölkprodukter. Hundratals spädbarn blev sjuka i Kina. Men inför OS såg det kinesiska regimen till att tysta ner en utredning av en journalist från Southern Weekend i Guangdong och stoppade en presskonferens som skulle hållas av drabbade föräldrar. Sex barn dog och 300 000 blev sjuka av den förgiftade mjölken.


En anställd tar bort melaminförgiftat mjölkpulver från hyllan i ett varuhus i Peking, Kina. Den här skandalen tystades först ner i media, precis som många andra obekväma nyheter i Kina. (China Photos/Getty Images)

En anställd tar bort melaminförgiftat mjölkpulver från hyllan i ett varuhus i Peking, Kina. Den här skandalen tystades först ner i media, precis som många andra obekväma nyheter i Kina. (China Photos/Getty Images)

Myndigheterna stoppade också utländska medier från att rapportera om människorättskränkningar. En brittisk journalist misshandlades och greps efter att han försökt dokumentera en demonstration för självständighet för Tibet nära OS-området.

Den kinesiska regimen kommer förmodligen att censurera medierna precis som man gjorde under sommar-OS 2008 – till och med mer än man redan nu gör – för att dölja obehagliga nyheter som kan få internationell uppmärksamhet.

5. Intensifierade människorättskränkningar

Trots att det internationella samfundet hoppades att OS 2008 skulle uppmuntra den kinesiska regimen till att upphöra med sina grova människorättskränkningar, intensifierades dessa i stället. Myndigheter utnyttjade migrantarbetare för att bygga OS-arenor, vräkte husägare med små kompensationssummor och rev deras hus, grep och slängde ut journalister och förstärkte internetcensuren, enligt Amnesty International.


På bilden från den 28 mars 2005 syns den blinde aktivisten Chen Guangcheng (H) med sin fru och barn. Trots det internationella samfundets förhoppningar om att Kina skulle förbättra sin människorättssituation när man fick OS 2008 så gick det snarast i motsatt riktning. (STR/AFP/Getty Images)

På bilden från den 28 mars 2005 syns den blinde aktivisten Chen Guangcheng (H) med sin fru och barn. Trots det internationella samfundets förhoppningar om att Kina skulle förbättra sin människorättssituation när man fick OS 2008 så gick det snarast i motsatt riktning. (STR/AFP/Getty Images)

Tusentals oliktänkande eller demonstranter trakasserades, övervakades, sattes i husarrest eller frihetsberövades. Till exempel frihetsberövades Ye Guozhu, en aktivist i Peking, som anklagades för att ha ”stört den allmänna ordningen”. Till och med familjer till kända oliktänkande drabbades. Yuan Weijing, frun till den blinde aktivisten Chen Guangcheng, sade att antalet civilpoliser som bevakade henne i hemmet i Shandongprovinsen ökade från 10 till 40.

Självklart är Kazakstan, som också är en auktoritär stat, inte mycket bättre. Men den kinesiska regimen har redan visat under Peking-OS 2008 att man inte kommer att upphöra med sina människorättskränkningar trots internationella påtryckningar. Och bara under de senaste veckorna har kinesiska myndigheter kraftigt slagit till mot civilsamhället på olika sätt och gripit över 200 människorättsadvokater. Därför är det högst oroväckande att Peking ska vara värd för Vinter-OS 2022.