Fem ordningspoliser svårt misshandlade av folkmassa i östra Kina
Den arga folkmassan välter en ambulans i staden Wenzhou i Zhejiangprovinsen den 19 april. Över 1 000 personer angrep fem ordningspoliser, chengguan på kinesiska, efter att de gett sig på en person. (Foto från Weibo)


Fem chengguan, ett slags lokala ordningspoliser, angreps under lördagen i staden Wenzhou i östra Kina av en uppretad folkmassa på över 1 000 personer. Deras bil slogs sönder, och de misshandlades svårt. Folkmassan gav sig även på en ambulans som kom för att hämta den. Chengguan är kända för att vara brutala, och är generellt mycket illa omtyckta i Kina.

Chengguans officiella uppgift är att upprätthålla lokala förordningar på gatorna, men de har genom åren fått rykte om sig i hela Kina för godtycklig brutalitet. Att vanligt folk i stället ger sig på dem är ovanligt, men den våldsamma incidenten visar samtidigt hur extremt impopulära de är.

Det var den 19 april som en grupp chengguan i Cangnan, en stadsdel i Wenzhou i Zhejiangprovinsen, trakasserade en gatuförsäljare. En förbipasserande man började ta bilder av det hela med sin mobiltelefon. En chengguan sade till honom att radera bilderna. Han vägrade, och fick då ta emot glåpord, sparkar och slag.

Folkmassan såg hur mannen attackerades och bestämde sig för att ingripa. Rykten spreds snabbt på internet om att ”någon misshandlades till döds av chengguan,” vilket stegrade allmänhetens ilskan och lockade fler människor till platsen, enligt den kinesiska tidningen Southern Metropolis Daily.

När chengguan försökte ta sig iväg från folkmassan i sin skåpbil blev de omringade. Folk punkterade bilens däck, medan andra slog sönder fönster och dörrar med tegelstenar, stenar och träpåkar. Männen släpades ut ur skåpbilen och slogs medvetslösa av mobben. Bilder på de medvetslösa och blodiga männen spreds senare på internet.

En ambulans kom till platsen för att rädda de skadade chengguan, men vältes av folkmassan. De fem chengguan togs senare till sjukhus, och två av dem gick in i chock på grund av blodförlust, enligt ett pressmeddelande på Cangnans lokalregerings officiella webbplats.

Över 100 kravallpoliser
sändes på eftermiddagen till platsen för att skingra folkmassorna; över 10 personer har gripits i samband med händelsen, enligt statliga Cangnan News.

Förbittring och ilska mot Kinas chengguan har i flera år pyrt bland allmänheten. Det är vanligt med historier om hur de tar till övervåld för att upprätthålla kommunala förordningar. Skador och till och med dödsfall inträffar då och då.

Den 9 april i år dog en 70-årig man på gatan efter att ha blivit slagen och blivit strypt av två chengguan, enligt statliga Beijing News. Den gamle mannen var en åskådare som tog parti för en gatuförsäljare som hamnat i konflikt med chengguan.

I juli förra året dödade chengguan en vattenmelonförsäljare genom att slå honom hårt i huvudet med hans egen motvikt av metall. Det skedde under ett gräl när de försökte få honom att flytta till ett annat ställe. Fyra chengguan dömdes till 11, 6, 4, respektive 3 års fängelse för misshandel. Många kinesiska nätanvändare uttryckte sitt missnöje med domarna, och sade att straffen var för lindriga.

Många jämförde med fallet Xia Junfeng, en gatuförsäljare, som avrättades för överlagt mord i september förra året efter att han knivhuggit två chengguan till döds under ett bråk. Xia sade i sitt vittnesmål att han handlade i nödvärn, eftersom han misshandlades svårt.

Rapportering av Lu Chen