Fastighetspriserna fortsätter att stiga i Kinas stora städer
Kinesiska arbetare bygger traditionella hus i Peking. (Guang Niu/Getty Images)


Enligt den statskontrollerade kinesiska nyhetsbyrån xinhua.net visar den tredje kvartalsrapporten om fastighetsmarknaden från Kinas handelskammare för fastigheter att markpriserna steg med i genomsnitt 12,8 procent i Kinas 70 större och mellanstora städer.

Rapporten visar att tillväxthastigheten på fastighetspriser under de tre första kvartalen var 9,8, 13,5 och 15 procent. Markpriserna för bostadshus sköt i höjden under det tredje kvartalet med 16,2 procent, vilket är 7,3 procent högre än nivån under det andra kvartalet.

Dessutom framgår av rapporten att markköpen har ökat stadigt från januari till september i år. Fastighetsutvecklare köpte ungefär 200 miljoner kvadratmeter mark, vilket är en ökning med 17,8 procent jämfört med samma period förra året. I östra delen av Kina ökade markköpen snabbast och tillväxttakten var 21,8 procent. I centrala och västra Kina var samma siffra 12,6 respektive 16,2 procent.

Enligt rapporten är bland andra Ning Xia, Tianjin, Ganshu, Qinghai, Chongqing, Liaoning och Peking provinser och städer med relativt snabb tillväxt. Bland 40 nyckelstäder växte det snabbast i Xining, Nanjing, Taiyuan, Wenzhou, Jinan, Shijiazhuang, Tianjin, Chongqing och Peking.

Översatt från version