Färre asylsökande sedan gränskontrollerna infördes
Migranter tittar efter tåg till Sverige på Köpenhamns tågstation. Det råder dock brist på sängplatser i Malmö. (Foto: Asger adefoged /AFP/Getty Images)


Det har kommit cirka 600 färre asylsökande till Sverige den senaste veckan, än veckan före. Migrationsverkets bedömning är att gränskontrollerna som infördes förra torsdagen är orsak till minskningen. Trots det saknar flyktingar i Malmö tak över huvudet.

Det kom 9499 asylsökande till Sverige mellan den 13 och 19 november, enligt den senaste veckostatistiken. Före gränskontrollernas införande kom cirka 1500 asylsökande per dygn, efter kom 900. Migrationsverket utesluter dock inte att andra faktorer, som årstidsvariationer kan påverka antalet.

4009 av de asylsökande kommer från Afghanistan, 2327 från Syrien, 1420 från Irak och 1743 från övriga länder. En fjärdedel av de asylsökande är ensamkommande barn.

På grund av eftersläpning i registreringen kan den verkliga minskningen av antalet asylsökande vara större än de redovisade siffrorna, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Trots minskningen har asylsökande som kommit till Malmö fått sova utomhus, på grund av att sängplatserna är slut. Migrationsverket prioriterar barnfamiljer, kvinnor, äldre och personer med speciella behov.

Kommunerna får hjälp att klara flyktingmottagandet