Fängslade kinesiske dissidenten Hu Jia vägras frigivning trots svår sjukdom
En affisch med en bild på den kinesiske dissidenten Hu Jia, vinnare av Sacharovpriset 2008. (Foto: Dominique Faget/AFP/Getty Images)


Den fängslade kinesiske människorättsaktivisten Hi Jia lider av levercancer, men har än en gång nekats villkorlig frigivning på medicinska grunder, berättade hans fru Zeng Jinyan.

Hu dömdes till tre och ett halvt års fängelse den 3 april 2008 efter en tveksam rättegång som långt ifrån levde upp till internationell standard. Hans ”brott” var ”statsomstörtande verksamhet”, en rubricering som ofta används för att straffa de som kritiserar det Kinesiska kommunistpartiet.  

Innan ett tidigare gripande 2006 hade läkare konstaterat att han led av levercancer och andra allvarliga sjukdomar.

Den genomsnittliga överlevnaden i levercancer fem år efter diagnosen är 7 procent enligt hemsidan cancersurvivalrates.net.

I Hus fall har det redan gått fyra år och större delen av den tiden har han suttit i fängelse. Fängelsevakter har sagt att hans frigivning nekats eftersom hans tillstånd inte är ”kritiskt” och man säger att Hu vägrat ”lyda” och ”vara tyst”.

Heidi Hautala, ordförande för Europaparlamentets människorättskommitté uttryckte djup oro över Hus hälsa.
– Han borde omedelbart flyttas till sjukhus och de kinesiska myndigheterna borde tillåta detta utan dröjsmål. Ansökan om frigivning av hälsoskäl bör godkännas. Tillgång till vård i svåra fall är en mycket allvarlig människorättsfråga.

Hu har haft laglig rätt att söka frigivning av hälsoskäl sedan juli 2009, eftersom de kinesiska lagarna tillåter sådana ansökningar från fångar med vårdbehov som har avtjänat en tredjedel av sina straff.

Hu greps i Peking den 30 januari 2008 efter en landsomfattande aktion mot alla dissidenter i Kina inför Peking-OS. Bland den kritik Hu framfört mot det kinesiska samhället finns ett brev med titeln ”Det verkliga Kina och OS” från september 2007, som medförfattats av Teng Biao, en annan människorättsaktivist och dessutom advokat. I brevet finns väldigt detaljerade berättelser om människorättskränkningar som den kinesiska regimen låg bakom. De uppmanade det internationella samfundet att hålla regimen ansvarig för löften om förbättrade mänskliga rättigheter som de gav när de fick spelen.

Den 30 mars i år genomförde Pekings fängelseadministration en magnetröntgenundersökning av Hu Jias lever för att kunna slå fast huruvida han hade levercancer. Administrationen sade till Hus familj att man skulle släppa testresultatet till dem, men det har inte skett. Man misstänker att Hu inte får rätt vård och att hans hälsa därför försämras.

– Regimen skulle aldrig ha satt Hu Jia i fängelse överhuvudtaget. Nu bestraffar man honom grymt genom att vägra honom frigivning, sade Sophie Richardson på Human Rights Watch.

– De kinesiska myndigheterna förnekar en svårt sjuk fånge vård och visar grymhet genom att inte hålla hans fru informerad om hans hälsa, tillade hon.

Många regeringar har talat med de kinesiska myndigheterna om Hus fall. I november 2009 fanns hans namn med på en lista över ett dussintal namn som amerikanska regeringsföreträdare överlämnade till den kinesiska regimen inför president Obamas besök i Kina. 

Hu fick Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet 2008 och sedan dess har många framstående europeiska politiker protesterat mot att han sitter fängslad.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33272/