Falun Gong-utövare i Stockholm uppmärksammade 25 april 1999
Falun Gong-utövare i Stockholm utanför kinesiska ambassaden uppmärksammar den 25 april 1999 i Peking. Foto: Epoch Times


Utövare av Falun Gong höll på lördagen den 25 april en manifestation vid kinesiska ambassaden på Djurgården i Stockholm, för att uppmärksamma årsdagen då 10 000 Falun Gong-utövare gick till klagomålskontoret i Peking för att vädja om att de 45 utövarna som hade häktats i Tianjin skulle släppas.

Zhihe som nu bor i Stockholm var med på manifestationen i Peking 1999. Hans förhoppning med manifestationen är att de som inte känner till förföljelsen av Falun Gong i Kina och ambassadanställda, ska vakna upp.

– Situationen i Kina förändras. Många som förföljer Falun Gong har blivit onda och jag tror på att gott möts med gott och ont möts med ont. Partiet har gjort många onda gärningar. Många tar avstånd från partiets brott och träder idag ut ur Kinesiska kommunistpartiet, säger Zhihe.

Vädjan för 16 år sedan vid statsrådets klagomålskontor i Peking, blev upptakten till att Falun Gong förbjöds av dåvarande statschefen Jiang Zemin. Klagomålskontoret ligger nära kommunistpartiets regeringsområde Zhongnanhai. Det att platserna ligger nära varandra kom att användas mot Falun Gong, av de i regimen som var emot metoden.

Moralisk och juridisk provokation

Journalisten Ethan Gutmann skriver i sin bok, The Slaughter, beträffande partiets myter om den vädjan som ägde rum 25 april, att den kinesiska ledningen blev ”överraskad av demonstrationen” och att ”Falun Gong omringade" eller "belägrade Zhongnanhai”. Partiets linje fördes vidare till Väst av västerländsk media.

Gutmann menar i sin bok att västerländska analytiker tenderar att titta på Falun Gongs handling som ett strategiskt misstag, snarare än kommunistpartiets framställning av moralisk och juridisk provokation.

Förvånansvärt nog ligger partiets linje och den allmänna åsikten i Väst nära varandra. Uppmaningen att Falun Gong-utövarna skulle gå till klagomålskontoret i Peking kom från polisen i Tianjin, skriver Gutmann i boken.


Stämningen vid Zhongnanhai i Peking var lugn och avslappnad. De stod där tysta. Foto: Minghui.org

Stämningen vid Zhongnanhai i Peking var lugn och avslappnad. De stod där tysta. Foto: Minghui.org

Gick till klagomålskontoret trots viss oro

Zhihe bodde i Peking 1999 och gick för att vädja vid statsrådets klagomålskontor. Även om han kände en viss oro över hur manifestationen skulle bli, gick han dit.

– Så klart att jag skulle gå, de har gjort fel. Om jag inte utövade Falun Gong hade jag kanske blivit förlamad. Jag har gagnats så mycket (av Falun Gong) och många har varit i samma situation som jag, säger han.

Innan Zhihe började utöva Falun Gong hade han en hel del fysiska problem som ryggsmärtor, domnande lemmar och tidig symptom på nervproblem. Läkarna sade att det fanns risk för honom att bli förlamad.

Han beskriver stämningen vid Zhongnanhai i Peking som lugn och avslappnad. De stod där tysta och det var mycket ordningsamt. Alla möjliga människor kom, äldre, yngre och soldater kom dit i sina uniformer. De flesta kände han inte då det på den tiden var runt hundratusen som utövade Falun Gong bara i Peking.

– Det var ganska ovanligt att man gjorde en sådan här sak och det är sällan man ser en sådan situation i Kina. Det var ju de som har gjort fel. Falun Gong är en fredlig metod. Vi ville inte protestera, vi ville bara förklara Falun Gongs positiva egenskaper, säger Zhihe.

Falun Gong-utövarna hade tre gemensamma önskningar till regeringen den dagen. Att alla olagligt arresterade utövare i Tianjin skulle släppas, att Falun Gong-utövare ska få ha en fridfull miljö att utöva på samt att häva förbudet av utgivningen av Falun Gong-böcker.

Premiärministern lovade

Vid lunchtid kom premiärministern Zhu Rongji ut med sina medarbetare. Zhihe hörde från andra att premiärministern hade sagt att han skulle ta hand om det när han kom tillbaka.

Tre representanter fick följa med på ett möte med premiärministern. Önskningarna tillgodosågs och utövarna i Tianjin släpptes.

– Det var en lättnad i hjärtat att kunna gå tillbaka till det normala livet, säger Zhihe.

Lättnaden blev kort och strax därefter, den 20 juli samma år startades förföljelsen av Falun Gong som pågår än idag.


Li Zhi gick och vädjade vid statsrådets klagomålskontor i Peking 1999 för att de 45 häktade Falun Gong-utövarna skulle släppas. Nu vill han att alla ska känna till Falun Gong. Foto: Epoch Times

Li Zhi gick och vädjade vid statsrådets klagomålskontor i Peking 1999 för att de 45 häktade Falun Gong-utövarna skulle släppas. Nu vill han att alla ska känna till Falun Gong. Foto: Epoch Times

– Jag blev mycket chockad. En regering hade lovat och jag har sett papper på det också. Sedan gör de tvärtom. Det kändes som vi hamnade mitt i terrorn. Många blev arresterade, överallt fanns det polisbilar och sirener hördes, säger Zhihe.

Efter den 20 juli förföljdes och avlyssnades Zhihe både på arbetet och hemma. Han skickades till en ”hjärntvättsklass” som han lyckades fly ifrån. När även hans fru skulle skickas till ett ”hjärntvättcenter” kunde familjen med vänners hjälp ta sig till Ryssland.

Där sökte de asyl men ansökan avslogs och myndigheterna i Ryssland ville skicka tillbaka dem till Kina. Med hjälp av FN:s flyktingorganisationer kom de till Sverige där de bor idag. Han och hans fru har ett barn, de utövar alla Falun Gong.

Fakta om hjärntvättscentra

Kina har särskilda anläggningar, "legala utbildningscentra", som annars går under benämningen hjärntvättscentra, för att ”reformera” Falun Gong-utövare. De ska tvingas ge upp sin tro på Sanning, Godhet, Tålamod.

Enligt www.minghui.org får dessa hjärntvättcenter en kvot på antal utövare som måste ”reformeras”. De som uppfyller kvoten belönas med pengar och möjlighet till avancemang. Uppfylls den inte blir högsta ledningen degraderad, med minskad lön. Det får korrupta tjänstemän, poliser och andra att delta i förföljelsen.

Fakta om Falun Gong och förföljelsen

Falun Gong som även kallas för Falun Dafa, offentliggjordes 1992 i Kina av grundaren Li Hongzhi.

Falun Gong är qigong på hög nivå och tillhör Buddha-läran. Det är en kultiveringsmetod för kropp och själ. Utövarna följer principerna: sanning, godhet, tålamod, och fem övningar ingår.

25 april 1999 gick cirka 10 000 personer till statsrådets klagomålskontor som ligger i närheten av Zhongnanhai (högkvarteret för Kinas regim) för att vädja om att få fortsätta utöva Falun Gong och att 45 fängslade Falun Gong-utövare skulle släppas.

20 juli 1999 startade Kinas dåvarande statschef Jiang Zemin förföljelsen av Falun Gong. Antalet utövare uppgick då till runt 100 miljoner.

Källa: www.falundafa.org