Falun Gong-utövare i Hongkong uppmärksammar årsdagen av brutal förföljelse
Divine Land Marching Band, en traditionell kinesisk trumslagartrupp, vandrade genom Hongkongs gator för att uppmärksamma årsdagen av förföljelsen av Falun Gong, som pågått i sexton år. (Foto: Phillip Evich/Epoch Times)


Omkring 700 personer från Hongkong och Taiwan marscherade genom Hongkongs gator under helgen för att markera den sextonde årsdagen av Kinesiska kommunistpartiets förföljelse av den andliga metoden Falun Gong.

Tidigt på eftermiddagen den 18 juli vandrade Falun Gong-utövarna omkring fem och en halv kilometer från Cheung Sha Wan, mitt på Kowloon-halvön, till dess spets, Tsim Sha Tsui. Falun Gong är en qigongmetod som innehåller fem långsamma övningar och en lära baserad på principerna sanning, godhet och tålamod.

– Jag har aldrig sett en sådan spektakulär parad. Hongkong har verkligen en fri miljö, till skillnad från fastlandet, sade Peng, en kinesisk turist från staden Chongqing, som såg paraden dra förbi.

– Det är många unga människor här i dag eftersom de gärna vill stå upp för Falun Dafa [annan benämning på Falun Gong], sade Sean Tsai, en 17-årig Falun Gong-utövare som ska studera konst på högskolan, och som försöker delta i den har paraden varje år.

Uppmaning till att anmäla förre regimledaren

Precis som många andra Falun Gong-parader tidigare år och på andra platser runt om i världen, hade den här paraden en marschorkester och kinesiska trumslagare. Andra deltagare bar banderoller som krävde slut på förföljelsen i Kina, och i år förekom även ett annat budskap: Brottsanmäl Jiang Zemin.

Uppmuntrade av en liten ändring i det kinesiska rättssystemet har över 60 000 Falun Gong-utövare på det kinesiska fastlandet och utomlands anmält den förre regimledaren Jiang Zemin till Kinas högsta åklagarämbete sedan i maj.

Den 20 juli 1999 mobiliserade Jiang Zemin den statliga säkerhetsapparaten och skapade den utomrättsliga, Gestapoliknande organisationen 610-byrån för att genomdriva sitt personliga korståg mot Falun Gong, som på relativt kort tid hade blivit mycket populärt i Kina.

Jiangs kampanj har berövat mer än 3 800 Falun Gong-utövare livet genom tortyr och misshandel, och hundratusentals har fängslats, enligt data från den officiella Falun Gong-sajten Minghui. Oberoende forskare har också samlat bevis på att privata och militära sjukhus i Kina dödat uppskattningsvis tiotusentals fängslade Falun Gong-utövare för att sedan sälja deras organ.

– Jiang Zemin är verkligen usel. När han styrde Kina var det mycket inre oro och förtryck av människors frihet, kommenterade Chen, från Shenzhen, Hongkongs tvillingstad på fastlandet, som såg paraden för första gången.