Falun Gong-utövare dör genom psykiatrisk tortyr
Ms. Zhu Xia en av alla Falun Gong-utövare som genom åren förföljts till döds eller torterats till fullständig mental kollaps. (Foto: erhållen från faluninfo.net)


Chen, en kvinnlig Falun Gong-utövare i 40-årsåldern i Hunanprovinsen, Kina, har dött till följd av psykiatrisk tortyr, meddelar Falun Dafa Information Center i New York. Kvinnan, som suttit fängslad sedan maj 2008, var en av flertalet personer som greps som en del av ”uppstädningen” inför OS.

Hon ska ha dött i mars 2009 vid Huaihuas psykiatriska sjukhus. 

Allt sedan förföljelsen av Falun Gong inleddes 1999 har tortyr vid psykiatriska sjukhus dokumenterats av oberoende organisationer och journalister som till exempel Amnesty International, Human Rights Watch och Robin Munros ”China’s Psychiatric Inquisition”.

– Den här kvinnans död är en abrupt påminnelse av det höga dödsantalet som fortfarande är en verklighet för vanliga kineser sedan OS, säger Gail Rachlin, talesperson för Falun Dafa Information Center.

Hon säger samtidigt att Chens tragiska död kunde ha undvikits efter alla varningssignaler om vad som sker vid sjukhuset. Informationscentret uppmanar det internationella samfundet att omedelbart undersöka omständigheterna kring Chens död och andra liknande fall vid det psykiatriska sjukhuset. 

Chen hade tidigare suttit fängslad i flera omgångar i arbetsläger och fängelse sedan 2001 där hon bland annat torterats med elektriska batonger och injicerats med den psykotropiska drogen Thorazine.

Den 7 september dog ytterligare en kvinnlig utövare på grund av tortyr hos polisen, meddelar informationscentret. Under 2008 ska över 100 utövare ha dött genom tortyr och misshandel i fängelseförvar.

Falun Dafa Information Center säger att mer 3000 Falun Gong-utövare har torterats till döds i Kina sedan förföljelsen inleddes.