Falun Gong-utövare demonstrerade vid APEC möte
Banderoller hålls av utövare av den andliga metoden Falun Gong (också känt som Falun Dafa ) på en gata nära Sheraton Waikiki Hotel där Kinas president Hu Jintao höll ett tal under Asien-Pacific Economic Cooperations (APEC) toppmöte i Honolulu, Hawaii den 12 november. (Foto: Robyn Beck/AFP/Getty Images)


Det kom många slags människor till APEC-toppmötet (Asien-Pacific Economic Cooperation) på Hawaii. Bland statschefer och poltiker som talade om ekonomi och förhandlade om stora affärer fanns även de som kämpade för mänskliga rättigheter i Kina.

Drygt 140 utövare av den andliga disciplinen Falun Gong kom för att genomföra en protestaktion. Eftersom Hawaii bara har ett fåtal Falun Gong-utövare hade de flesta deltagarna kommit från andra länder.

Demonstranterna stod utanför Hawaii Convention Center den 12 november när mötesdeltagarna anlände. De höll banderoller och mediterade tyst.

De kom för att uppmärskamma den nu tolvåriga förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina.

Falun Gong bygger på principerna sanning, godhet, tålamod samt innefattar fem stillsamma qigongövrningar. Under 1990-talet utsattes metoden för en allt kraftigare förföljelse i Kina. En förklaring som ges till det är att det stora antalet utövare,70 till 100 miljoner, upplevdes som ett hot av den kinesiska kommunistregimen.

Enligt Falun Dafa Information Center finns det i dag minst femhundratusen utövare i Kinas arbetsläger och fängelser. Minst 87 000 fall av tortyr och tusentals dödsfall har dokumenterats. Falun Gongutövare kom till Honolulu för att kräva ett slut på förföljelsen.

– Vi vill att alla ska kliva fram, sade Falun Gong-utövaren Chen Yingting från Taiwan.

– Vi vill utnyttja denna möjlighet under APEC-mötet att låta världens ledare få veta vilka hemska saker de kinesiska kommunisterna gör.

Översatt från engelska.