Falun Gong – farligaste frågan i dagens Kina
-Vi måste alla, inom eller utanför Kina, kämpa för de mänskliga rättigheterna, sade Helena Bargholtz, riksdagsman för folkpartiet. (Foton: Veronica Örfelth/Epoch Times)


Under seminariet ”Understanding China” i Stockholm i måndags framfördes flera vittnesmål om den allvarliga människorättssituationen i Kina. Något media helst undviker att beröra, enligt en tidigare utrikeskorrespondent.

Ingen av de 25 journalister som hörsammade den kinesiska regeringens inbjudan om att på plats i Kina undersöka vad som låg bakom de uppgifter om organstöld som kom fram i mars, beviljades visum av Kinas ambassader uppgav en kvinna bland åhörarna.

Ulrika K Engström på Svenska Dagbladet, som arbetat som journalist i Kina i fyra år, svarade då:

– På Svd kände vi till organhandeln av Falun Gong-utövare redan i mars 2006, men vi bestämde oss för att det var för farligt för oss att undersöka uppgifterna närmare. Falun Gong är det absolut farligaste ämnet för oss att ta upp, och jag kunde bara inte göra det. Jag blev så glad när jag såg att andra hade gjort det här före mig sade hon, och syftade på den oberoende undersökningen av David Kilgour och David Matas som intervjuat nyckelpersoner och genomfört en grundlig utredning av uppgifterna om organstölder, trots att inte de heller tilläts inresa i Kina.

Helena Bargholtz, riksdagsman för folkpartiet, har drivit frågan om Kina verkligen förtjänar de olympiska spelen. Hon menar att Kina är världens största diktatur och att regimen inte tolererar något de inte har kontroll över.

– Det är inte att förglömma och det är speciellt viktigt att nämna det för svenskarna som inte är medvetna om det här, sade Bargholtz till åhörarna.

Erping Zhang, från Association for Asian Research, baserad i USA, som kommit för att berätta om den nya formen av kommunism, menade bland annat att den första diskrimineringen i Kina är den mellan de rika och de fattiga.

– Den kinesiska medelklassen har lika mycket pengar som vår medelklass har, men de har fått pengarna bara för att de går regeringens ärenden och de har ingen frihet utöver det partiet godkänner.

Wenyi Wang är läkare i USA och chefredaktör för en tidskrift om hälsa, samt språkrör för en organisation av kinesiska läkare som värnar om de mänskliga rättigheterna, berättade om vad hon kommit fram till genom att intervjua sjukhuspersonal i Kina, samt de källor som avslöjade brotten om organhandeln.

– Jag är här som läkare för att väcka uppmärksamhet för den här frågan och för att stå upp för dessa oskyldiga människors liv. Hon menade att det är svårt att tänka sig varifrån den plötsliga uppgången av organdonationer kommer om de inte är från ofrivilliga.

– Människor i Kina anser överlag att kroppsdelarna är en del av själen och då vill de naturligt inte ge bort några kroppsdelar när de dör, menade hon.

* “Report Into Allegations of Organ Harvesting of Falun Gong Practitioners in China” kan läsas här: http://investigation.go.saveinter.net/

Uppdaterad 060913 22.15


Ulrika Engström arbetade tidigare som Kinakorrespondent för Svenska Dagbladet. På seminariet om mänskliga rättigheter i Kina berättade hon om sina erfarenheter.

Ulrika Engström arbetade tidigare som Kinakorrespondent för Svenska Dagbladet. På seminariet om mänskliga rättigheter i Kina berättade hon om sina erfarenheter.