Falun Gong-banderoller syntes över hela Kina
En banderoll där det står “Sanning, Godhet, Tålamod är bra” på en stor köpgata. (Bild från Minghui.org)


På många ställen i Kina kunde man under förra helgen se hemgjorda banderoller som trotsade den kinesiska regimen och sände meddelanden till stöd för Falun Gong. Orsaken till detta, enligt Minghui (en sajt där det bland annat rapporteras om utövare som blivit offer för förföljelsen) är att man firar 20-årsjubileum sedan metoden började spridas.

Utövare av Falun Gong, också känt som Falun Dafa, har förföljts av den kinesiska regimen sedan mitten av 1999. Tusentals har dött genom tortyr och miljontals hålls inspärrade i arbetsläger och fängelser. Falun Dafa är en meditationsmetod, baserad på principerna sanning, godhet och tålamod, och finns i fler än 100 länder.

En banderoll med texten ”13 maj – internationella Falun Dafa-dagen”, syntes nyligen av boende nära kommunistpartiets centrala partiskola i Peking, enligt Minghui.


En poster där det står “Vi firar 20 års-jubileet av att Falun Dafa introducerades för världen” på en mur vid Pekings universitet. (Bild från Minghui.org)

En poster där det står “Vi firar 20 års-jubileet av att Falun Dafa introducerades för världen” på en mur vid Pekings universitet. (Bild från Minghui.org)

Nära Sommarpalatset i Peking kunde man också se en mängd banderoller som hängde på träd eller ovanför gatan. På några av dem stod det ”Vi firar 20-årsjubileet av introduktionen av Falun Dafa till världen”, ”Falun Dafa är bra” och ”Världen behöver Falun Dafa”. Mindre klistermärken sågs på staket, pelare och anslagstavlor nära Pekings universitet, enligt Minghui.

I nordöstra Kina hade man satt upp Falun Gong-banderoller och klistermärken i parker, bostadsområden och längs med vägarna. Enligt Minghui, var många boende imponerade av hur fort banderollerna och klistermärkena hade satts upp kring årsdagen av att metoden började spridas.

Den som grips av polisen för att ha satt upp banderoller av det här slaget riskerar att utsättas för våld och utomrättslig  behandling, inklusive åratal i tvångsarbetsläger och påtvingade “omskolnings”-kurser. Metoden att sätta upp banderoller i hemlighet kom fram efter att utövare som ställt sig på offentliga platser och försökt hålla upp banderoller vid upprepade tillfällen misshandlats och gripits av polis.


En banderoll med orden “Stoppa förföljelsen av Falun Gong. Ställ Jiang, Luo, Liu och Zhuo inför rätta” syns i en stad i nordöstra Kina. (Bild från Minghui.org)

En banderoll med orden “Stoppa förföljelsen av Falun Gong. Ställ Jiang, Luo, Liu och Zhuo inför rätta” syns i en stad i nordöstra Kina. (Bild från Minghui.org)

En banderoll som många förbipasserade lade märke till löd: “Ställ Jiang, Luo, Liu och Zhou inför rätta”. Den syftar på Jiang Zemin, den tidigare ledaren för kommunistpartiet som satte igång förföljelsen av Falun Gong, och hans medarbetare. Allihop – Luo Gan, Liu Qi och Zhou Yongkang – är tidigare eller nuvarande medlemmar av politbyråns ständiga utskott.

Det kinesiska kommunistpartiet har sett stora omvälvningar sedan 6 februari då den tidigare polischefen i Chongqing, Wang Lijun, flydde till amerikanska ambassaden i Chengdu för att söka uppehållstillstånd. En faktor som drivit på händelserna är om Jiang och hans kumpaner kommer att hållas ansvariga för förföljelsen av Falun Gong. Banderollerna visar att Falun Gong-utövare kräver att de ansvariga ställs inför rätta.

Man kunde också se banderoller i staden Jixi, Heilongjiangprovinsen, med orden ”Falun Dafa är bra” och ”Sanning, Godhet och Tålamod är bra”, vilket syftar till metodens huvudprinciper.

Översatt från engelska.