Falun Dafa firar 21 år
Meditation i stillhet. Solen sken hela dagen och värmde gott i Kungsträdgården i Stockholm lördag den 11 maj. (Foto: Emil Almberg/Eppch Times)


Över hela världen firas Falun Dafa-dagen den 13 maj. Det var det datumet 1992 som Li Hongzhi började sprida Falun Dafa, även kallad Falun Gong, till allmänheten i Kina.

Körsbärsträden stod i full blom i Kungsträdgården när Falun Dafa-dagen firades i Stockholm på lördagen. Vasilios Zoupounidis som varit utövare i flera år berättade:

– Innan jag började med Falun Gong hade jag kraftig pollenallergi, problem med ryggen och begynnande magsår. Redan efter en månads övande var allergin borta, ryggen och magen mådde bra, sade han.

Det var mycket folk ute i det vackra vårvädret och de lyssnade när Zoupounidis bland annat talade om Kinas gamla kultur och moral som har blivit förstörd under kommunistregimen; om Falun Gongs snabba spridning i Kina, och att kommunistregimen såg metoden som ett hot och började förfölja utövare.

Marja-Leena Koivuluoto hade rest till Stockholm från Norrköping. Hon samlade in namnunderskrifter för att få ett slut på förföljelsen.

– Folk känner inte till förföljelsen; att den pågår. De förstår inte varför och blir upprörda när de hör svaret, sade hon.


Falun Gongs övningar visades under de vackra japanska körsbärsträden i Kungsträdgården. (Foto: Zhi He /Epoch Times)

Falun Gongs övningar visades under de vackra japanska körsbärsträden i Kungsträdgården. (Foto: Zhi He /Epoch Times)

Det är inte varje dag som utövare syns i Kungsträdgården och Ilias Kotsambouikidis, Falun Dafa-utövare från Linköping, hoppades att ”folk tar sig tid att lyssna och läsa om vad Falun Gong är och om förföljelsen”. Han hade kommit till Stockholm för att ”dela glädjen att vara utövare med andra”. Han började utöva 1998;

– Jag hade en genuin önskan att förändra mitt liv, hade gått lite vilse och bad om hjälp från universum. Då träffade jag en god vän som hade börjat med Falun Gong och sedan dess har jag fortsatt.

I Asien finns det en andlig symbol, lotusblomman. Vid ett bord kunde man lära sig vika lotusblommor, vid ett annat bjöds det på saft och kakor. Det fanns också en liten utställning med information och möjlighet att skriva på en petition mot förföljelsen och organstölder på Falun Gong-utövare i Kina.


Falun Gong-utövare mediterar i Slottskogen i Göteborg under firandet av Falun Dafa-dagen söndag den 12 maj. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)

Falun Gong-utövare mediterar i Slottskogen i Göteborg under firandet av Falun Dafa-dagen söndag den 12 maj. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)

Även i Göteborg samlades människor för att fira Falun Dafa-dagen på söndagen. Bland dem fanns Monder Abbas som utövat den metoden i fem år, och Sven Olausson som varit med från starten i Sverige 1995.

Monder Abbas som är född i Libanon och bosatt i Sverige sedan många år, berättade att han vill informera människor om Falun Dafa.

– Jag är här för att visa min tacksamhet och få möjlighet att visa vilken fin lära detta är, sade han.

Han berättade hur livet förändrades efter att ha börjat öva Falun Dafa.

– Det var som byta från att se svart-vitt till att se livet i färger. Jag har släppt [taget om] mycket onödig strävan i samhället, sade Monder Abbas och förklarade vidare;

– Det har varit befriande att släppa strävan, att hela tiden vilja synas och vara först och bäst i gruppen och i samhället. Jag är inte längre så intresserad att visa upp mig som den mest ståtlige. Samtidigt gör jag bättre ifrån mig på alla plan.

I Falun Dafa tror man på de tre principerna sanning, godhet, och tålamod.


Munder Abbas som utövat Falun Gong i fem år mediterar i Slotsskogen, Göteborg. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)

Munder Abbas som utövat Falun Gong i fem år mediterar i Slotsskogen, Göteborg. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)

– Tålamod har jag fått mycket av och andra bra egenskaper som har hjälpt mig genom arbetslivet. Jag har barn idag vilket jag hade svårt att tänka mig innan. Det blev en väldigt stor kontrast i livet.

I Falun Gong finns fyra stående övningar och en meditation.

– Övningarna hjälper mig med kreativiteten. Istället för att bli lat och inte göra något får jag efter att att ha övat, extremt mycket energi. Bara att göra några få övningar hjälper mycket i det dagliga livet.

Många passerade förbi och Monder Abbas sade;

– Det känns bra att nå ut till dem som är intresserade. Många tittar både en, två och tre gånger. Den fjärde gången tar de en folder och läser.

Sven Olausson har en lång resa bakom sig. Han började öva i april 1995. Det var då grundaren Li Hongzhi kom till Sverige och Göteborg för att lära ut övningarna och ge en föreläsningsserie.

– Jag har gått igenom många saker, och det har varit en fantastisk resa, sade Sven Olausson.

Han berättade att under de 17-18 år som han hållit på, har hans hälsa varit god och metoden har hållit honom i god form.


I förgrunden syns de tre principerna för Falun Dafa; sanning, godhet, tålamod. (Foto: Zhi He/Epoch Times)

I förgrunden syns de tre principerna för Falun Dafa; sanning, godhet, tålamod. (Foto: Zhi He/Epoch Times)

– Det är så många fördelar när man övar Falun Gong. Man får inre harmoni och ser en mening med livet.

Falun Dafa växte väldigt snabbt i Kina sedan det introducerades av läraren Li Hongzhi. Olausson tror att det blev stort i Kina efter en hälsomässa som hölls i Peking 1993. Falun Gong blev otroligt populärt och de fick även priser berättade Olausson.

Innan förföljelsen startade 1999 reste han ofta till Kina där han träffade många kinesiska utövare.

– När vi var i Kina tidigare träffade vi även en del qi-gong-lärare som hade tränat i 20-30 år och de sade att ”vi kan inte lära ut mer och vill ni gå vidare så är det bättre att ni övar Falun Gong”.

Om att leva efter Falun Dafas principer sade han att ”man får jobba med dem hela tiden”.

– De är bra att ha med sig i det dagliga livet, på jobbet och i familjelivet. De hjälper en i konflikter och att tänka mer på andra människor. Min svaga sida är tålamod och det får jag fortfarande jobba med hela tiden.

Sven Olausson var glad att vara med på firandet av dagen.

– Det här är en otrolig händelse och den 13 maj är i morgon. Jag vet inte hur många miljoner som firar den här dagen runt om i världen. Det är otroligt och självklart är det roligt att vara här.