Falska fingeravtryck på fem minuter i Kina
En skärmdump som visar hur en kinesisk journalist gör ett falskt fingeravtryck med utrustning som han beställt på internet. (Foto: Legal Evening News/Screenshot/Epoch Times)


Bara några dagar efter att Apple släppte sin nya iPhone 5s, som skannar fingeravtryck, lade en tysk hackergrupp upp en video som visade hur lätt de kunde knäcka systemet: De skannade ett fingeravtryck från glaset på en iPhone, tillverkade ett membran, pressade det mot telefonen, och så var de inne.

Att bryta sig in i en iPhone 5s torde också vara en relativt lätt match för kinesiska hackare, med tanke på hur vanligt det är med set för att skapa falska fingeravtryck där, och hur lätta de är att använda. De har blivit extremt populära på internet på sistone, särskilt under de nationella helgdagarna som pågick i en vecka och tog slut den 7 oktober.

I Kina kan falska fingeravtryck inte bara användas för att ta sig in i iPhones, utan även att fuska med närvaro på jobbet. På många kinesiska arbetsplatser stämplar man  numera in med sitt fingeravtryck, för att hindra att man stämplar in åt varandra med kort. Nu kan de här nya maskinerna lätt kringgås.

Över 100 affärer på nätet säljer set för att skapa fingeravtrycksmembran, enligt Baidu, Kinas största sökmotor. Under den senaste månaden har några av affärerna sålt tio gånger mer än vanligt enligt en artikel i Legal Evening News, en tidning med statlig anknytning.

”Sov gott. Låt mig stämpla in åt dig.” Så säger fingeravtrycksset till en sovande arbetare i en skämtsam reklam på en sajt tillhörande ett företag som säljer dem. Ett av seten, som består av en dyna för att göra ett avtryck samt en gel att göra en form av, kostar omkring 100 kronor inklusive frakt. Om avtrycket inte fungerar får man pengarna tillbaka.

En reporter på Legal Evening News beställde ett set som kostade 45 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor), skapade ett falskt avtryck och lurade stämpelklockan. Det tog två timmar.

Som man kunde förvänta sig har falska fingeravtryck även använts för kriminella aktiviteter i Kina. Ett fall av utpressning där falska avtryck användes har redan rapporterats om i södra Kina, enligt tidningen Jingling Evening News i Nanjing.

Ibland kan fingeravtrycksutbyten gå snett. Enligt en anekdot, som Legal Evening News berättade, gav en sekreterare i staden Yangzhou sitt fingeravtryck till en kollega som skulle stämpla in åt henne. Kollegan bröt sig då in i sekreterarens dator med hjälp av fingeravtrycket och hittade extremt komprometterande bilder på sekreteraren med företagets vd. Hon använde dem för utpressning och fick 15 000 yuan, enligt artikeln.

Översatt från engelska