Facklan för mänskliga rättigheter lyser i Indien
Satya Narayan, medlem i den olympiska kommittén, bär facklan för mänskliga rättigheter. Till vänster om honom går Ashok Mathews Philip som är chef för "South India Cell for Human Rights Education and Monitoring". Till höger ser man "Manipal Health Systems" vice ordförande Bikram Sehgal. (Andreas Schneller/Special to the Epoch Times)


Med det kraftfulla budskapet till sitt grannland: ”Förföljelse är inte olympisk anda – om Kina inte upphör att kränka mänskliga rättigheter bör Indien tänka om gällande OS i Peking”, marscherade invånare från världens största demokrati genom Bangalore.

Det var den olympiska sprintern Satya Narayan, medlem i provinsen Karnatakas olympiska kommitté, som bar facklan för mänskliga rättigheter då fackelstafetten i förra veckan gjorde avstamp i Indien. Denna kampanj för mänskliga rättigheter i Kina kommer att gå genom 150 städer i 37 länder världen över.

– Frihet kommer först, därefter kommer guldmedaljer eller pengar, menade Narayan som nyligen besökte Peking inför OS.

Han fick inte uppleva den olympiska andan av internationell vänskap under visiten, utan uppfattade Kina som pengahungrigt och intresserade av att ”visa att de är stora i världen…”

Den före detta olympiern M K Asha kommenterade kinesernas brist på friheter. ”Även om kinesiska idrottare vunnit medaljer har de inte friheten att fira sin seger”, menar han.

Marschen genom Bangalore avslutades med en ljusvaka på trappan till Bangalores stadshus.

Syftet med den globala stafetten är att alla grupper och individer som förföljs av Kinas kommunistparti (KKP) ska bli fria. Det innefattar tibetaner, kristna, muslimska uighurer, demokratiförespråkare och Falun Gong-utövare. Förföljelsen av Falun Gong är idag den mest omfattande och allvarliga bland människorättskränkningarna i Kina.

Bevisen på att Falun Gong-utövare, samvetsfångar som fängslats utan åtal eller rättegång, dödats av den kinesiska staten som sedan sålt och tjänat pengar på deras organ, är omvärldens största oro.

– Det som händer i Kina är skrämmande. Det liknar nazisternas dödsläger, sade Ashok Mathews Philip, chef för South India Cell for Human Rights Education and Monitoring (SICHREM) som sponsrade evenemanget.

Rektorn Ambrose Pinto pekade på vad det innebär att Kina tillåts vara värd för sommar-OS:

– Genom att erbjuda Kina OS har man gjort kränkningar av de mänskliga rättigheterna legitima.

Poornima Raina från Indiens Falun Dafa-förening påpekade att Indien har ett speciellt ansvar att upprätthålla mänskliga rättigheter.

– Vårt lands kännetecken som en demokratisk nation sätter mänsklig värdighet högt och har formats av Indiens frihetskamp som genomfördes med vår store Mahatma Gandhis ickevåldsprinciper.

Hon tillade att ”Gandhis principer är i samklang med sanning, godhet och tålamod”, Falun Gongs grundläggande principer, och att de därför har en del gemensamt.

Fader Washington, talesman för Indian Catholic Press Association, talade även han om universella principer.

– Vare sig det rör sig om Kina eller Falun Gong-utövare eller vem som helst eller vilket land som helst i världen, vi är här i kväll, som individer och organisationer, samlade för att genomföra den här marschen för mänskliga rättigheter, för att tala om för världen att vi har en gemensam hjärteangelägenhet; mänskliga rättigheter.

Bland andra deltog hundratals gymnasie- och grundskoleelever, kristna, människorättsorganisationer, hälsovårdsyrken och Divine Marching Band med hundra medlemmar från Taiwan, i denna historiska fackelstafett genom Bangalore.

Översatt från engelsk version


Facklans skyddsänglar. (Andreas Schneller/Special to the Epoch Times)

Facklans skyddsänglar. (Andreas Schneller/Special to the Epoch Times)


Ambrose Pinto (Andreas Schneller/Special to the Epoch Times)

Ambrose Pinto (Andreas Schneller/Special to the Epoch Times)


Fader Washington, talesman för Indian Catholic Press Association (Andreas Schneller/Special to the Epoch Times)

Fader Washington, talesman för Indian Catholic Press Association (Andreas Schneller/Special to the Epoch Times)


Divine Land Marching Band (Andreas Schneller/Special to the Epoch Times)

Divine Land Marching Band (Andreas Schneller/Special to the Epoch Times)