Facklan för mänskliga rättigheter har nått hjärtat av EU
De belgiska ambassadörerna för Fackelstafetten för mänskliga rättigheter samlas på scenen. (Foto: Epoch Times)


Efter att det regnat hela morgonen klarnade himlen upp inför välkomstceremonin för Fackelstafetten för mänskliga rättigheter på Schumann Place i Bryssel i Belgien. Ledamöter från nästan alla belgiska partier stödde evenemanget.

Facklan för mänskliga rättigheter, som började sin fem kontinenters färd i Aten den 9 augusti, anlände till Bryssel den 28 september. Bryssel är facklans tolfte stopp. Facklan för med sig ett budskap om att kränkningarna av mänskliga rättigheter inte kan fortsätta pågå i Kina om den kinesiska regimen skall få vara värd för de olympiska spelen.

Fackelstafetten initierades av the Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong (CIPFG). Många anser att förföljelsen av Falun Gong, som påverkar hundra miljoner utövare och innefattar tortyr, mord och organstölder, är den värsta kränkningen av mänskliga rättigheter som sker i Kina. CIPFG startade fackelstafetten för att berätta för världen om kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong, demokrati, trosfrihet, mötes- och yttrandefrihet i Kina.

– Det är mindre än ett år kvar till de olympiska spelen samtidigt som rapporterna från Amnesty International, Human Rights Watch och andra organisationer visar att den kinesiska kommunistregimen har vidtagit ytterligare åtgärder för att än mer tysta alla som redan lider under regimens förtryck, sade CIPFG:s lokale representant Petitjean i öppningstalet:

Fackelstafettens syfte är att uppmana världssamfundet att bojkotta de olympiska spelen i Peking eftersom vi tycker att det vore parodi på den olympiska andan och ett direkt brott mot olympiska stadgar att hålla de olympiska spelen i Peking, tillade han.


Bea Diallo, belgisk parlamentsledamot och tiofaldig internationell mellanviktsmästare i boxning förklarade varför han stöder fackelstafetten. (Foto: Epoch Times).

Bea Diallo, belgisk parlamentsledamot och tiofaldig internationell mellanviktsmästare i boxning förklarade varför han stöder fackelstafetten. (Foto: Epoch Times).

En av ambassadörerna för den belgiska delen av fackelstafetten, senator Vankrunkelsven, som 2006 genomförde en egen undersökning av illegala organtransplantationer i Kina, lade i sitt tal tonvikt på de pågående kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina.

– Den kinesiska regimen vill använda de olympiska spelen för sin egen framtoning medan vi inte bör missa att använda detta tillfälle för att avslöja den sanna situationen i Kina, sade Vankrunkelsven.

Den pågående förföljelsen i Kina belystes sorgligt nog av arresteringen i förra veckan av den ryktbara advokaten för mänskliga rättigheter i Kina Gao Zhisheng, vilket skedde på grund av hans öppna brev till USA:s kongress. Deltagarna i fackelstafetten i Belgien bar gula band för att visa sitt stöd för Gao.

– Vi uppskattar och beundrar mycket Gaos beslutsamhet och mod när han skrev detta öppna brev i tider då han var under omfattande bevakning och utsatt för hot från Kinas regim, berättade en av talarna.

Listan av stödjande uttalanden från politiker och kulturpersonligheter under ceremonin var omfattande.

– Jag meddelar härmed att jag vill stödja CIPFG:s globala fackelstafett för mänskliga rättigheter. Vi kommer att förena oss med alla som försvarar rättvisa och tillsammans kommer vi att tända facklan och låta rättvisans ljus lysa upp alla jordens hörn, skrev en belgisk borgmästare.

Not:
Fackelstafetten kommer till de nordiska länderna under tiden den 6-16 oktober och anländer först till Köpenhamn den 6 oktober för att färdas vidare den 7 oktober till Malmö, den 8 oktober till Göteborg, den 14 oktober till Stockholm och den 16 oktober till Helsingfors.