Fackelstafetten i Finland störs av hotfulla samtal
Representanten för arrangören CIPFG i Finland (Coalition to investigate the persecution of Falun Gong) Sinikka Suontakanen har själv fått många störande samtal, som ofta spårats till Kina. (Foto: Epoch Times)


I Helsingfors har Fackelstafetten för mänskliga rättigheter uppmärksammats i pressen då en av arrangörerna dragit sig ur efter att ha mottagit hotfulla telefonsamtal.

Fackelstafetten som arrangeras för att stödja mänskliga rättigheter i Kina anländer till Finland den 16 oktober och förberedelserna är nu i full gång. En av arrangörerna som hade kontakt med flera kända artister i Finland hade planerat att göra manifestationen till en minnesvärd händelse.

– I torsdags förra veckan fick den här personen plötsligt återbud från artisterna som bokats genom ett skivbolag. Hon visste inte vad som hänt, berättar en representant för organisatören CIPFG (Coalition to investigate the persecution of Falun Gong), Sinikka Suontakanen.

En stund senare ringde personen på nytt mycket upprörd och avsade sig allt engagemang i projektet. Det visade sig att hon fått ett hotfullt telefonsamtal från en kvinna som pratade perfekt finska. Personen hade hotat att förstöra hennes karriär och familj om hon fortsatte med projektet.

– Den anonyma kvinnan hade skaffat fram information om var personen bodde, vem hon var och hur många barn hon hade, berättar Sinikka Suontakanen.

På grund av hotet att förstöra hennes karriär ville personen inte polisanmäla händelsen.

Arrangörernas representant Sinikka Suontakanen kände sig dock tvungen att anmäla händelsen till finska Skyddspolisen utan att nämna några namn.

Misstankarna riktas mot den kinesiska ambassaden i Finland med tanke på tidigare liknande händelser i andra länder i samband med Fackelstafetten, bland annat i Aten där man utövade påtryckningar på politiker och polisen för att försöka stoppa stafetten.

Tidningen Hufudstadbladet från Helsingfors och Turun Sanomat från Åbo har ringt till den kinesiska ambassaden för att höra deras version av situationen. Chefen för den politiska avdelningen vid ambassaden, Mingxi Sun, säger att han inte tidigare hört om nästa veckas manifestation och om anklagelserna mot ambassaden. Han nekar till alla samband med hotelserna och hoppas på att de sportälskande finländarna inte engagerar sig i manifestationen som han säger sig vara ett försök att bojkotta OS i Peking nästa år.

Denna fackla som brinner för bättre mänskliga rättigheter i Kina kommer till Helsingfors på tisdag. Stafetten vill sätta fokus på kränkningar av kinesiska falungong-utövare, journalister, religiösa ledare och demokratiaktivister.

– Manifestationen kommer givetvis att äga rum, trots att den blir i mindre format. Det är bara antalet artister som blir färre men talarna och fackelbärarnas engagemang påverkas inte. Hotet har inte hindrat oss att försöka få evenemanget att bli lyckat. Vi har fått mycket mer uppmärksamhet i pressen och frågan om mänskliga rättigheter i Kina har kommit fram i samband med händelsen, säger Sinikka Suontakanen.

Som fackelbärare har två kända finska skidåkare anmält sig, Marja-Liisa Kirvesniemi och Juha Mieto. Talare är bland andra en av ledamöterna i finska riksdagen samt tidigare departementschef David Kilgour från Kanada, som också är medlem i CIPFG. Stafetten kommer efter Finland att gå vidare till Dublin, Irland.